IGRA PRIJESTOLJA

Puhovski: Lijena oporba u SDP-u želi Holy za premijerku

26.06.2014 u 18:18

Bionic
Reading

Politički analitičar Žarko Puhovski u 'Hrvatskoj uživo' HRT-a rekao je kako je izgledno da se uskoro izjednače po popularnosti SDP i ORaH. To bi, smatra on, odgovaralo opoziciji Zorana Milanovića u SDP-u, jer bi tada mogli tražiti da Mirela Holy bude šefica koalicije SDP-a i ORaH-a te nova premijerka

'ORaH će sigurno surađivati sa SDP-om jer im je glasačko tijelo prema svjetonazorskim karakteristikama identično. Lijena oporba u SDP-u se nada kako će Mirela Holy biti malo jača kako bi maknuli Milanovića', mišljenja je Puhovski.


Ankete pokazuju kako je suma glasova na desnici i ljevici uvijek ista, samo se unutarnja raspodjela mijenja. Ni SDP, a niti HDZ taj omjer ne mogu promijeniti, istaknuo je Puhovski.

'Premijer može ići loviti tune s generalom Gotovinom umjesto da je na skupštini socijaldemokrata u Parizu, ali na taj način neće dobiti ni tri glasa s desnice', ocijenio je Puhovski.

Značajnu ulogu na predstojećim parlamentarnim izborima imat će Radimir Čačić, Milan Bandić i Ivan Jakovčić. Puhovski smatra kako će oni ući u konfederaciju te da će pokušati privući još Nikicu Gabrića i Ivicu Vrkića

'Svaki od njih fokusirat će se na svoju regiju. Zajedno oni u parlamentu mogu biti teški od 10 do 15 mandata, a jedini bi bili svjetonazorski neutralni i mogli bi pregovarati s desnicom i ljevicom', rekao je Puhovski.

Za HDZ ističe kako će njegov koalicijski potencijal ovisiti o rješavanju problema s Branimirom Glavašem koji bi nakon loših rezultata HDSSB-a na izborima za Europski parlament mogao biti malo mekši prema suradnji s Tomislavom Karamarkom.

Puhovski očekuje kako će HDZ sigurno koalirati s Koalicijom za Hrvatsku, ali da Karamarko teško može očekivati dogovor s predstavnicima etničkih manjina nakon događanja u Vukovaru.