potraga za hamasom

Pucnjava u bolnici Al Šifa, Izrael planira tjednima pretraživati bolnicu

16.11.2023 u 17:48

Bionic
Reading

Izraelska vojska (IDF) tvrdi da ima 'jasne informacije' koje ukazuju na vezu između aktivnosti Hamasa u bolnici Shifa i talaca, kao i 'nova otkrića' koja ukazuju na Hamasovu mrežu tunela ispod kompleksa.

Kažu da istražuju prijenosna računala i druge tehnološke uređaje koji su pronađeni u medicinskom centru.

Suprotno ranijim informacijama, glasnogovornik IDF-a rekao je za BBC, tvrdeći da se na prijenosnom računalu nalaze fotografije i video snimci talaca uzetih nakon njihove otmice u Gazu, IDF pojašnjava da fotografije zapravo nisu nastale nakon njihove otmice.

IDF kaže da je na jednom od prijenosnih računala pozadina prikazivala javno dostupnu sliku vojnikinje Ori Megidish prije nego što je zarobljena.

  • +4
Bolnica Al-Shifa Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

IDF kaže da su tijekom današnjeg skeniranja "pronađeni novi nalazi koji ukazuju na značajnu podzemnu infrastrukturu u bolnicama, a vojne snage rade na njihovom otkrivanju".

Izrael je optužio Hamas da drži svoj glavni zapovjedni centar ispod bolnice Shifa.

Izraelska vojska kaže da bi mogli potrajati tjedni za potpunu pretragu bolnice Al-Shifa.

Kontakt novinara BBC-a u Gazi tvrdi da ima pucnjave u bolnici al-Shifa. Khader, novinar koji se nalazi unutar al-Shife, telefonski je razgovarao s BBC-jevim Rushdijem Abualoufom. "Vojnici su posvuda, pucaju na sve strane", rekao je on.

Kaže da su vojnici "upali u sve odjele" bolnice, uništivši južni dio zida zgrade i desetke automobila.

BBC ove informacije nije mogao neovisno potvrditi.