savjetnica pravobraniteljice

Pučka pravobraniteljica predložila Saboru četvrtu zamjenicu, Sedinu Dubravčić

02.02.2024 u 07:19

Bionic
Reading

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter predložila je Hrvatskom saboru da za njenu četvrtu zamjenicu izabere Sedinu Dubravčić, koja je trenutno njena savjetnica za pravna pitanja.

Prihvati li Sabor taj prijedlog, Dubravčić će se pridružiti Dijani Kesonji, Saši Rajiću i Tatjani Vlašić, a dobit će mandat na osam godina.

Za tu pravnicu koja je profesionalnu karijeru počela u Ministarstvu financija, nastavila u Ministarstvu pravosuđa, a od konca 2021. u Uredu pučke pravobraniteljice, Šimonović Einwalter odlučila se temeljem javnog poziva na koji je pristiglo šest prijava.

Prije toga, od Ministarstva financija je tražila i dobila odobrenje da Ured poveća svoj proračun za iznos koji odgovara trošku godišnje plaće dodatnog zamjenika.

Potrebu za još jednom zamjenicom objasnila je većim opsegom posla i brojem mandata koji su s vremenom dodijeljeni njenom Uredu, prije 30 godina, kad je osnovana institucija pučkog pravobranitelja imala je samo jedan (ombudsmanski) mandat, danas ih ima pet.  

To su ombudsmanski, mandat nacionalne institucije za zaštitu ljudskih prava, središnjeg tijela za suzbijanje diskriminacije, institucije koja obavlja poslove Nacionalnog preventivnog mehanizma za sprječavanje mučenja i drugih okrutnih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja, te tijela nadležnog za vanjsko prijavljivanje nepravilnosti (zviždači).

Veći broj mandata rezultirao je kontinuiranim povećanjem zaprimljenih pritužbi građana, a sukladno tome povećavao se i broj zaposlenika Ureda kako bi se pritužbe riješile stručno i pravovremeno, na kraju 2022. u njemu je bilo 58 državnih službenika i jedan namještenik, Ured je raspolagao s proračunom od 16, 2 milijuna kuna. 

Zakon propisuje da pravobraniteljica ima najmanje tri zamjenika, koliko ih je imala do sada i taj se broj nije mijenjao od osnutka institucije, tj. tri desetljeća.