TALENT OTKRIVEN U ZLATNIM GODINAMA

Prvu izložbu svojih slika doživjela u domu umirovljenika

29.05.2016 u 14:42

  • +5

Izložba 'Cvjetna ornamentika'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Dok je ležala u krevetu zbog manje viroze, dobila je želju za slikanjem, a nakon muževih pohvala nastavila je graditi svoj talent. Iako je radila kao profesorica engleskog jezika u jednoj zagrebačkoj gimnaziji, slikarstvo joj je bila veća ljubav. Sada živi u Domu za starije osobe Medveščak gdje je otvorila prvu samostalnu izložbu svojih slika. 'Moje slike odišu optimizmom i vedrinom, vjerojatno zato jer sam i sama takva, a najčešće su poklon članovima obitelji i rodbini', kaže Nikica Mimica, talentirana 86-godišnja žena kojoj je inspiracija za slike rodni Dubrovnik

Kako je otkrila svoj talent? Kaže slučajno, prilikom jedne viroze molila je supruga komad papira i olovku i spoznala da je talentirana za slikarstvo. U samim počecima slikala je samo za svoju obitelj i prijatelje.

'Uzela sam sve moguće boje i tako počela slikati. Svatko tko je vidio slike, bio mlad ili star, molio je sliku na poklon. Bila sam oduševljena što se to sviđalo i starima i mladima. Slike su mi bile poklon za članove obitelji i rodbinu. U početku slikala upravo s tim ciljem', prisjeća se gospođa Mimica.

Socijalna radnica otkrila talent

Osim obitelji, rodbine i prijatelja njezino umijeće su zamijetili u Domu za starije i nemoćne.

'Ideja za izložbu je nastala kada je socijalna radnica iz doma Hana Crnogorac došla u posjet u moju sobu da me pita kako sam se snašla. Tek sam bila stigla u dom i ona je došla vidjeti kako se snalazim, jer i inače pazi na to da se svi stanari Doma osjećaju kao doma. Osim toga, gospođa Crnogorac zna prepoznati umjetničke talente kod drugih ljudi, bilo da je riječ o likovnim radovima, književnosti ili nečemu drugom. U sobi sam složila nekoliko malih radova koje sam sama naslikala kako bi se malo proveselila, a motiv i inspiracija su mi najviše moj rodni Dubrovnik i đardin. Gospođi Crnogorac su zapeli za oko i tako se rodila ideja o izložbi', priča gospođa Mimica.

Sa suradnicima organizirala je izložbu koja danas dobiva same pohvale.

'Ljudi iz doma, moji sustanari koji su vidjeli slike su čak i zaplakali i govorili: 'Pa, vi imate zlatne ruke, morate svakako nastaviti'. Zadovoljna sam izložbom, jer sam dobila takvu potvrdu svog rada da sam i sama ostala iznenađena', kaže autorica slika.

Trudila se ne stvarati veliki trošak u kućnom budžetu pa je kao slikarsku tehniku odabrala flomastere i male formate slika kroz koje pokazuje sebe kao osobu.

'Vrlo sam sretna da sam doživjela svoju izložbu, ali i da u životu nisam niti jednu svoju sliku uništila. Ponosna sam na nešto što nisam nikada studirala niti se time bavila. Počela sam usrećivati ljude i pokazati im koliko vedrine, ali i optimizma, ima u tim slikama. Vjerojatno zato što sam i sama takva', smatra gospođa Mimica.

Prepoznati i drugi talenti

I ostali stanari Doma pokazali su svoje talente, pa danas imaju nekoliko različitih aktivnosti i grupa u sklopu Doma u koje se mogu uključiti, poput radionica, te literarnih i dramskih grupa.

'Osim gospođe Mimice u domu imamo stanare koji su, osim za slikarstvo, talentirani i za pjesništvo, glumu, odnosno, dramske i plesne grupe. Talenti se postepeno otkrivaju, neki ranije, a neki tek po dolasku u dom', tumači Hana Crnogorac, socijalna radnica u Domu.