promjena vremena

Prvi put upaljen crveni alarm: Poslijepodne stiže veliko nevrijeme

23.06.2023 u 09:00

Bionic
Reading

Iako će i danas temperature u većem dijelu Hrvatske debelo prelaziti 30 stupnjeva, već u drugom dijelu dana stiže promjena koja će prvo zahvatiti sjeverozapad te sjeverni Jadran

Prema prognozi DHMZ-a, na početku današnjeg dana prevladavat će pretežno sunčano, vruće i sparno. U drugom dijelu dana sa sjeverozapada jače naoblačenje, u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu s pljuskovima i grmljavinom. Lokalno je moguće grmljavinsko nevrijeme s tučom.

Slab i umjeren jugozapadni vjetar popodne će na kopnu naglo okrenuti na umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni, mjestimice s olujnim udarima. Duž Jadrana će puhati slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak, a u noći na subotu na sjevernom i srednjem dijelu okrenut će na jaku buru.

Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 31 i 37 °C.

  • +52
Vrućine u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic

Upaljen crveni meteoalarm

Zbog grmljavinskog nevremena prvi put ovog ljeta upalio se i crveni meteoalarm i to za osječku i zagrebačku regiju, odnosno za sjevernu, središnju i istočnu Hrvatsku.

Vjerojatnost grmljavine u zagrebačkoj regiji predviđa se na 70 posto, a u osječkoj na 80 posto. Prema meteoalarmu, opasnost od grmljavinskog nevremena u zagrebačkoj regiji započinje već u 15 sati, a u osječkoj od 17 sati.

'Poduzmite mjere samozaštite i djelujte prema savjetima danim od nadležnih tijela. Rasprostranjene i izražene oluje su vjerojatne, pri čemu postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra. Treba očekivati prekide u prometu te prekide u opskrbi energijom. Također je moguć značajniji prekid uobičajenih ruta prometovanja. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti', upozoravaju iz DHMZ-a.

Narančasti alarm upaljen je zbog grmljavinskog nevremena i za karlovačku regiju, gdje su šanse za oluju oko 50 posto. Pod narančastim alarmom je i kninska regija, no ne zbog nevremena, nego zbog iznimno visokih temperatura, koje će biti više od 35 stupnjeva Celzijusa. Narančasti alarm zbog temperature upaljen je i za osječku i karlovačku regiju.

Žuti alarm zbog visokih temperatura upaljen je pak u zagrebačkoj, gospićkoj, riječkoj, splitskoj i dubrovačkoj regiji, gdje se očekuju temperature veće od 33 stupnja.

Zbog jake bure koja se očekuje poslije 19 sati upaljeni su žuti te narančasti alarm za područje zapadne obale Istre i Kvarner te Velebitski kanal.

  • +5
Kiša Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Stiže malo zahlađenje

Nakon nevremena doći će i do pada temperature gotovo u cijeloj Hrvatskoj. DHMZ za vikend prognozira pretežno sunčano i svježije. Samo još u subotu mjestimice promjenljiva naoblaka i malo kiše, na Jadranu i s ponekim pljuskom praćenim grmljavinom. Vjetar na kopnu većinom slab, u subotu umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu će umjerena i jaka bura s olujnim udarima postupno slabjeti i u nedjelju okrenuti na sjeverozapadni vjetar, u ponedjeljak prolazno jugozapadni. Na kopnu će osjetno osvježiti, a temperatura na Jadranu tek malo niža.