TELESKOPOM SA ZEMLJE

Prvi put snimljen planet zvijezde slične Suncu

01.07.2010 u 15:31

Bionic
Reading

Astronomi su prvi put uspjeli izravno teleskopom sa Zemlje snimiti planet u orbiti zvijezde nalik na naše Sunce

Tim znanstvenika pod vodstvom dr. Davida Lafrenierea sa Sveučilišta u Montrealu tvrdi da planet oko devet puta veći od Jupitera kruži oko zvijezde 1RXS J160929.1-210524 udaljene 500-tinjak svjetlosnih godina u

skupini mladih zvijezda u gornjem dijelu zviježđa Škorpion koja je nastala prije nekih pet milijuna godina. Planet se oko matične zvijezde kreće na velikoj udaljenosti od oko 300 astronomskih jedinica što je 300-tinjak puta više od udaljenosti Zemlje od Sunca, odnosno oko 10 puta više od Plutona.

Informacija je prvi put objavljena 2008, a konačno je potvrđena promatranjima opservatorije Gemini koja se sastoji od dva 8,1-metarska teleskopa od kojih je jedan postavljen na Havajima, a drugi u Čileu. Rezultati će biti predstavljeni u sljedećem broju časopisa The Astrophysical Journal

Procjenjuje se da je temperatura na planetu oko 1500 stupnjeva Celzijusovih, odnosno da je mnogo topliji od Jupitera čija je temperatura -110 stupnjeva. To je najvjerojatnije posljedica njegove mladosti (Sunčev je sustav star oko 4,6 milijardi godina). Matična zvijezda ima masu oko 85 posto mase Sunca. Sustav je skraćeno nazvan 1RXS 1609.

'Godine 2008. pouzdano smo znali samo da se pored zvijezde slične Suncu nalazi neki objekt mlade planetarne mase', objasnio je Lafreniere. 'Velika blizina dva objekta ukazivala je da su povezani, međutim, postojala je mogućnost da se tek igrom slučaja nalaze jedan pored drugoga'. Stručnjaci ističu da su nova istraživanja isključila takvu mogućnost, budući da se dva objekta kreću zajedno što potvrđuje da je riječ o zvijezdi i njezinu planetu.

Astronomi su do sada pronašli 464 nebeska tijela izvan Sunčevog sustava. Međutim, uglavnom su svi otkriveni posredno zahvaljujući promatranjima utjecaja gravitacije planeta na matičnu zvijezdu, a izravno je dosad snimljeno tek desetak planeta.

Ovo bi otkriće moglo promijeniti postojeće teorije o nastanku planetarnih sustava, jer je planet neuobičajeno daleko od matične zvijezde. Osim toga, ono bi moglo pomaknuti donju vremensku granicu prije koje se ne očekuje formiranje planeta.