VREMENSKA PROGNOZA

Prvi jesenski vikend u pravom ljetnom ugođaju, a zatim stiže promjena

25.09.2021 u 08:21

Bionic
Reading

Bit će pretežno sunčano i relativno toplo, umjerene naoblake bit će ponajprije na sjevernom Jadranu i gorju, a ujutro je ponegdje moguća i magla, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za subotu

Vjetar većinom slab, tek mjestimice duž obale i u gorju do umjeren jugozapadni. Najviša temperatura većinom između 23 i 28 stupnjeva Celzijusovih.

u Slavoniji, Baranji i Srijemu sunčano - štoviše vedro, a jedino ujutro lokalno i kratkotrajno može biti magle ili malo oblaka. Vjetar slab. Najniža temperatura od 7 do 11 °C, a najviša dnevna oko 26 °C, najavljuje HRT-ov prognostičar Tomislav Kozarić.

Podjednaka temperatura i jednako povoljni uvjeti za aktivnosti na otvorenom u subotu i u sunčanoj središnoj Hrvatskoj, gdje je veća vjerojatnost mjestimične jutarnje magle neg na istoku. Vjetar uglavnom slab jugozapadni.

Vrijeme neće kvariti planove ni na zapadu zemlje, unatoč mjestimice umjerenoj naoblaci u dijelu Istre i na širem riječkom području. Drugdje pretežno sunčano, po kotlinama ujutro moguće i maglovito, pogotovo u Lici. Vjetar slab, u gorju umjeren jugozapadni, a na otvorenom sjevernog Jadrana umjereno jugo uz moguće umjereno valovito more. Najviša dnevna temperatura od 21 °C u gorju do 25 °C na obali.

Temperature mora su pogodne za kupanje Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

U Dalmaciji obilje sunčanog vremena, po kotlinama unutrašnjosti lokalno uz mogućnost jutarnje magle. Vjetar većinom slab jugoistočni, od sredine dana duž obale jugozapadni. More mirno i malo valovito. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti Dalmacije niža od 10 °C, a na obali od 13 do 17 °C. Najviša dnevna između 25 i 28 °C.

Podjednako razmjerno toplo i na krajnjem jugu naše domovine. Uz sunce, slab vjetar i more temperature 23/24 stupnja mnogi će imati prilike uživati i odmarati se na plažama. Naravno, i kupati se."

I u nedjelju još razmjerno stabilno pa promjenjivo

"I nedjelja će posvuda još biti povoljna za boravak na otvorenom i obavljanje planiranih radova - na kopnu pretežno sunčana i još toplija od subote. Od ponedjeljka vrijeme promjenjivo, povremeno s kišom, pa i u obliku pljuskova, pogotovo u ponedjeljak. Uz više oblaka - i s okretanjem vjetra s jugozapadnog na sjeverni - dnevna će temperatura biti u postupnom padu, a jutarnja u porastu.

Na sjevernom će Jadranu u nedjelju prema večeri doći do naoblačenja, a u noći može biti i kiše. U ponedjeljak posvuda nestabilnije, mjestimice uz pljuskove i grmljavinu, najvjerojatnije na sjevernom Jadranu. U utorak razvedravanje. Slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak u ponedjeljak će okrenuti na sjeverozapadnjak, zatim i buru. Temperatura bez veće promjene.