SVJETLOSNO ONEČIŠĆENJE

Prvi eko izazov nove zagrebačke vlasti: 'Uskoro više nećete moći gledati krijesnice na Jarunu. Zaustavite zamjenu javne rasvjete'

03.07.2021 u 09:33

Bionic
Reading

Iz Eko rasvjete, inicijative za smanjenje svjetlosnog onečišćenja, obratili su se novim zagrebačkim vlastima putem Facebooka kako bi apelirali na, kako tvrde, devastaciju okoliša u postupku zamjene rasvjete na jezeru Jarun

'Ako ste na Jarunu do sada mogli gledati krijesnice, uskoro više nećete', navode protivnici svjetlosnog onečišćenja u svojoj objavi.

'Dok novi gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević najavljuje obustavu svih postupaka javne nabave u gradu, projekt zamjene rasvjete na Jarunu, začudno, ide dalje. Radi se o neviđenoj devastaciji okoliša enormnom i potpuno neopravdanom količinom javne rasvjete', dodaju.

U apelu upozoravaju kako je pročelnica javne nabave u Zagrebu, Danijela Habijanec, odredila da Jarun mora biti osvijetljen klasom prometnice M3 koja se obično postavlja na dijelove brzih državnih cesta koje prolaze kroz naselja, što smatraju ugrožavanjem jedne od zelenih oaza u gradu.

'...Sve je očiglednije da pročelnica Habijanec cilja na to da je zeleno-lijeva koalicija u Zagrebu previše zauzeta drugim problemima. Podsjetimo, bivši šef javne rasvjete u Zagrebu, Mijo Marošević, osuđen je zbog korupcije. Ne bi uopće bilo čudno da se i ovdje radi o sličnim 'poslovima', jer vjerovali ili ne, snažnija rasvjeta se više naplaćuje, pa kad se još postavi 20-30% više nego što treba... Što je najveći apsurd, u tijeku javne nabave dospjela su i brojna pitanja zainteresiranih za natječaj - dakle od predstavnika rasvjetne industrije. U dokumentima koje ovdje donosimo postavlja se pitanje o proračunu kriterija za klasu prometnice M3 kad je izračunata NAJNIŽA KLASA - M6! S novim Zakonom o zaštiti od svj. onečišćenja i pripadajućim pravilnikom, maksimalna dozvoljena klasa u Hrvatskoj je M2, upozoravaju iz Eko rasvjete.

  • +16
Studenti se zabavljaju na Jarunu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Prema njima, Jarun treba zaštititi korištenjem rasvjete toplih boja ispod 2200K, minimalnog intenziteta. Ako se postave LED svjetiljke od 3000K kao na brzim državnim cestama, to će značiti potpunu devastaciju ionako uništenog ekosustava na Jarunu. A krijesnice koje ste do sada vidjeli, vidjeli ste. Krijesnice su romantične i lijepe, no ekosustav čine i brojni drugi kukci koje će nova rasvjeta uništiti, ptice koje se više tamo neće gnijezditi... Nova vlast u Zagrebu bi trebala POD HITNO ZAUSTAVITI OVAJ ŠTETNI NATJEČAJ i SMANJITI svjetlosno onečišćenje u Zagrebu koje je, prema istraživanjima, nekoliko puta veće nego u Beču ili Grazu, zaključuju iz Eko rasvjete.