Charles na Kubi

Prvi član kraljevske obitelji na socijalističkom otoku

23.03.2019 u 09:04

Bionic
Reading

Princ Charles i njegova supruga Camilla počinju u nedjelju službeni posjet Kubi, prvi dolazak nekog člana britanske kraljevske kuće socijalističkom otoku koji vapi za stranim ulaganjima u vrijeme kada mu prijete nove sankcije po odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Britanski kraljevski par dolazi u Havanu u nedjelju navečer u okviru turneje po Karibima i ostaje u prijestolnici do srijede kada će otputovati na Kajmanske otoke.

"Simbolički je to važan posjet jer nijedan član kraljevske obitelji nije službeno posjetio Kubu od revolucije 1959., koju je vodio Fidel Castro (1926-2016.), kaže Webster Hare, bivši britanski veleposlanik i profesor na sveučlilištu u Bostonu.

"Posjeti britanske kraljevske kuće dio su britanskog diplomatskog sustava jer su koristan način da se pošalju poruke, ostvare kontakti i napreduje u diplomatskim pregovorima", objašnjava Hare.

Kakvu poruku London šalje Havani

U najavi posjeta Clarence House, službena rezidencija princa Charlesa, navodi da britanski prinčevski par dolazi na otok "na zahtjev britanske vlade" kako bi se istaknuo razvoj bilateralnih odnosa i međusobne kulturne veze.

"Posjet je dio zbližavanja s Kubom koje je davno počelo", rekao je glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova. Naglasio je i kako se "otvoreno i slobodno razgovara o problemima koji nas dijele, kao što su ljudska prava".

Charles i Camilla u ponedjeljak će biti počasni gosti na službenoj večeri koju priređuje kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel, koji je u travnju 2018. naslijedio Raula Castra.

  • +7
Princ Charles sa sinovima Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Nikakav službeni sastanak nije predviđen između britanskog para i Diaza-Canela koji je ujedno i prvi tajnik kubanske komunističke partije.

Ako princ može privatno razgovarati s predsjednikom o ljudskim pravima ili političkoj krizi u Venezueli, koja je glavna saveznica Kube, "sumnjam da se smatra primjerenim da o tome javno govori, jer on on nije politička osoba", ocjenjuje Chris Bennett, glavni direktor društva za savjetovanje i ulaganja Caribbean Council.

Beatlemania, turizam i energetika

Posjet će biti posvećen kulturnoj baštini otoka, pa su u programu susret s glazbenicima kultnog Buena Vista Social Cluba, posjet školi salse i baletna predstava.

"Kubu i Ujedinjeno Kraljevstvo veže povijest", ističe Paul Webster Hare i podsjeća da su Britanci zauzeli Havanu 1762. godine, a zatim je "trampili" sa Španjolcima za Floridu.

Postoje i druge povijesne veze.

Ratni britanski vođa Winston Churchill obožavao je kubanske cigare i posjetio je taj otok više puta. Nadalje, "Beatlemania" je i danas na Kubi snažna pa u Havani postoji "Žuta podmornica", bar posvećen liverpulskoj četvorci, kao i spomenik John Lennonu.

Međutim, Velika Britanija želi ojačati komercijalne veze s Kubom.

Britanski poduzetnici, njih 35 iz saveza Cuba Initiative, "smatraju da aktualni predsjednik Miguel Diaz-Canel ima pozitivan pristup i cijene njegov govor kojim je pozvao strane ulagače na Kubu", što je i upisano u novi ustav koji stupa na snagu u travnju.

Kraljevski posjet pokazuje da "Britanija želi tješnje veze s Kubom i da je naša politika neovisna od Sjedinjenih Država", kaže Hare.

SAD je još 1962. Kubi nametnuo trgovinski embargo pa karipski otok odavna vapi za stranim partnerima. Problem bi mogao postati i teži ako Washington provede prijetnju i sredinom travnja aktivira III. poglavlje Helms-Burtonova zakona iz 1996. Prema tom poglavlju, Kubanci koji žive u egzilu teoretski mogu pred američkih saveznim sudovima sudski goniti poduzeća koja su zaradila poslujući s kubanskim tvrtkama osnovanima nakon revolucije.

Europska unija postala je prvi trgovinski partner Kube, a Ujedinjeno Kraljevstvo, koje se sprema izaći iz EU, želi uskočiti u taj vlak pri čemu cilja dva sektora: turizam i energetiku.

Kad je o turizmu riječ, gotovo 200.000 Britanaca na godinu posjeti Kubu.

Princ Charles, velik zagovornik zelene energije, posjetit će solarnu elektranu financiranu britanskim novcem koja bi trebala biti stavljena u pogon u prosincu i postati najveća na Karibima.