ZABRANA PRIHVATA IZBJEGLICA

Prve žrtve Trumpove politike prema muslimanskim državama

28.01.2017 u 16:25

Bionic
Reading

Peterim putnicima iz Iraka i jednom iz Jemena zabranjen je u subotu ukrcaj u zrakoplov EgyptAira koji je iz Kaira letio u New York, pošto je američki predsjednik Donald Trump zabranio ulazak u zemlju državljanima sedmerih zemalja s muslimanskom većinom, rekli su izvori u kairskoj zračnoj luci

Donald Trump je u petak uveo četveromjesečnu zabranu prihvata izbjeglica u Sjedinjenim Državama i privremeno zabranio ulazak u zemlju državljanima Sirije i još šest muslimanskih zemalja, rekavši da će ta mjera pomoći u zaštiti Amerikanaca od terorističkih napada.

Šesterim putnicima koji su trebali sletjeti u međunarodnu zračnu luku John F. Kennedy u New Yorku zabranjen je ukrcaj u zrakoplov EgyptAira na letu 985 iz kairske zračne luke premda su imali valjane useljeničke vize, dodaju izvori.

Qatar Airways je u subotu upozorio putnike koji iz sedam muslimanskih zemalja, kojima je Trump zabranio ulazak u zemlju, putuju u SAD da moraju imati dozvolu trajnog boravka ili diplomatsku vizu.

'Državljani Sudana, Libije, Somalije, Sirije, Irana, Iraka i Jemena mogu putovati u SAD samo ako posjeduju dozvolu trajnog boravka (zelenu kartu) ili neku od dolje navedenih viza', piše u priopćenju na mrežnoj stranici te aviokompanije.