IDS SE HVALI

Prva stranka koja je objavila imovinske kartice svojih dužnosnika

18.05.2015 u 20:42

Bionic
Reading

IDS je prva parlamentarna stranka u Hrvatskoj koja je na internetskim stranicama objavila imovinske kartice svojih dužnosnika i to pošto je Agencija za zaštitu osobnih podataka odlučila da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ne smije objavljivati imovinske kartice političkih dužnosnika.

"Kao odgovorna stranka, zauzimamo se za maksimalnu transparentnost i dostupnost svih podataka iz cjelokupnoga javnog, financijskog i ostalog poslovanja", priopćio je IDS, dodajući da je "transparentnost svih podataka od ključne važnosti za građansku kontrolu izabranih predstavnika". Ta stranka također ističe da u današnjim okolnostima, kad politika nije na dobrom glasu i građani gube nadu da je sposobna rješavati probleme društva, nedostupnost financijskih podataka izabranih predstavnika dodatno narušava povjerenje građana u politički sustav.

Premda je, u međuvremenu, dio podataka o imovinskom stanju dužnosnika vraćen na stranice Povjerenstva za sukob interesa, objavom imovinskih kartica na jednome mjestu IDS "želi još više približiti i učiniti dostupnijim i transparentnijim rad svojih dužnosnika".

Po podatcima imovinskih kartica dužnosnika IDS-a dostupnih na službenim internetskim stranicama te stranke, njezin predsjednik Boris Miletić kao gradonačelnik Pule, s obzirom na to da od stranke nema nikakvih prihoda, ima neto plaću od 16.945,40 kuna na mjesec, stan u Puli od 57 četvornih metara, kuću s okućnicom u općini Svetoj Nedjelji, u blizini Labina, te oko 60 tisuća eura ušteđevine.

IDS-ov ministar turizma Darko Lorencin ima neto plaću od 18.168,26 kuna te kuću s okućnicom od 90 četvornih metara u Medulinu, a istarski župan i potpredsjednik stranke Valter Flego plaću od 16.339,75 kuna, kuću s okućnicom u Buzetu te oko 200 tisuća kuna ušteđevine.

Glavni tajnik stranke i rovinjski gradonačelnik Giovanni Sponza ima plaću od 14.232,54 kune, dvije kuće i jedan stan od 70 četvornih metara u Rovinju.