NEPRETENCIOZNA QLAPA

Prva gay klapa promovirat će univerzalnu ljubav

24.02.2009 u 08:53

Bionic
Reading

Do sada smo imali lezbijsko-feminističku vokalnu skupinu Le zbor, a sada smo dobili i prvu hrvatsku mušku queer klapu - Qlapu. Ideju osnivanja gay klape u Multimedijalnom institutu u Zagrebu predstavio je Salomon Jazbec, inicijator i jedan od osnivača

ZAGREB - 'Inspirirao me prošlogodišnji nastup Le zbora u Mimari u povodu Dana ljudskih prava. Tada sam se uvjerio da jedan homoseksualni zbor može biti jako dobro prihvaćen među širom publikom. Mi ne želimo biti pretenciozni, jer nas za sada nema puno. Zato smo i odlučili osnovati klapu, a i nekoliko naših članova ima iskustvo klapskog pjevanja. Osim toga, osnivanje gay klape je simpatičan način intervencije u mačo strukturu kakva je tradicionalna klapa', kaže Jazbec za Jutarnji list.

Qlapa će ipak biti otvorena za sve seksualne orijentacije i repertoare koji propagiraju univerzalnu ljubav.

'Mi ne želimo promicati isključivo ljubav između dva muškarca i nastupat ćemo za svakoga. Svejedno, svjesni smo da će biti predrasuda, ali predrasude prema nama postoje i kad šutimo. Ovako samo možemo osnažiti jedni druge', kaže Jazbec.

U Qlapi je trenutno 10-ak aktivnih članova, a prave probe tek ih očekuju. I premijera koja se planira za svibanj u sklopu velikog humanitarnog koncerta za pomoć Ani Dragičević, djevojci koja je hospitalizirana u psihijatrijsku ustanovu samo zato što je lezbijka.

Homoseksualni zborovi su, inače, dostra raširena pojava u svijetu, a djevojke iz Le zbora, koji postoje već tri godine, oduševljeno su primile vijest o osnivanju Qlape.

'Mislim da je to sjajna ideja i nadam se da ćemo možda u budućnosti moći organizirati i festival gay zborova u Hrvatskoj', rekla je Lea Jurišić iz Le zbora.