STROGA PRAVILA

Od danas dozvoljena pucnjava: Provjerili smo koja pirotehnika se smije, a koja ne smije koristiti i kolike su kazne

27.12.2021 u 16:53

Bionic
Reading

Temeljem Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, kojim se zabranjuje prodaja, od ove godine zabranjuje se prodaja, nabava, posjedovanje i uporaba za osobne potrebe petardi i redenika kategorije F2 i F3

Prema Zakonu pirotehnika se smije koristiti od 27. prosinca do 1. siječnja.

Zato MUP i ove, kao i prijašnjih godina kreće s akcijom “Mir i dobro” kojom građane osvješćuju o opasnostima korištenja pirotehničkih sredstava.

Na što treba paziti?

S obzirom da se poprilično često petarde bacaju s balkona stambenih zgrada bilo bi dobro razmisliti o posljedicama koje ta zabava nosi. Uvijek postoji mogućnost da se netko nalazi na prozoru ili balkonu na nižim katovima, ili da netko prolazi ispred zgrade. U tim situacijama su velike šanse da petarda ili drugo pirotehničko sredstvo nekoga ozlijedi.

Ako baš morate bacati s balkona, budite apsolutno sigurni da nema nikoga i da nećete nikoga ozlijediti.

U nekim slučajevima, u zgradama koje imaju unutarnje dvorište, petarde se najčešće bacaju tamo. To je također vrlo loša ideja jer onda pucanj toliko odzvanja da su u starim zgradama diljem Hrvatske često pucali prozori. Takva jaka buka može isprepadati starije stanare, pogotovo one sa slabijim srcem, te uplašiti i buditi malu djecu, a traume koje kućni ljubimci dožive često završe kobno.

Ako ikako možete, petarde i druga pirotehnička sredstva bacajte na otvorenom, na nekoj livadi ili parkiću, pazite na prolaznike, djecu, životinje i sebe. Rukujte s njima po svim uputama jer posljedice koje mogu ozljede ostaviti su dugotrajne i nimalo zanemarive, piše portal Zgradonačelnik.

Savjeti i preporuke MUP-a

Vrste pirotehničkih sredstava, prodaja i uporaba:

– pirotehnička sredstva razreda I. čine: pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti – bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi. Ova vrsta pirotehničkih sredstava mogu se prodavati tijekom cijele godine u prodavaonicama i kioscima i to osobama starijim od 14. godina

– pirotehnička sredstva razreda II. čine: petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete i drugi slični proizvodi,

– prodaja je dozvoljena od 15. prosinca

– uporaba je dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja na otvorenim prostorima i na prostorima gdje se ne okuplja veći broj osoba. – pirotehnička sredstva razreda III. čine: rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi slični proizvodi.

– prodaja je dozvoljena od 15. prosinca – uporaba je dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja na otvorenim prostorima i na prostorima gdje se ne okuplja veći broj osoba.

Kolike su kazne?

– za građane kreću se od 5.000 do 15.000 kuna – za pravne osobe od 10.000 do 30.000 kuna, ovisno o vrsti prekršaja

Savjet iz MUP-a:

O kakvim se pirotehničkim sredstvima za zabavu radi, odnosno kojeg su razreda, građani mogu prilikom kupnje očitati na svakom jediničnom pakovanju pirotehničkih sredstva,jer je proizvođač ili uvoznik obavezan istaknuti: natpis na hrvatskom jeziku o nazivu proizvoda, razredu pirotehničkog sredstva, proizvođaču ili uvozniku, kao i broj rješenja Ministarstva unutarnjih poslova, kojim im je odobreno stavljanje u promet pirotehničkih sredstava.

Posebnu pozornost treba obratiti na najmlađe jer petarde nisu igračka, a nesreće se ne događaju drugima. Od pirotehničkih sredstava najčešće stradaju šake, prsti, lice i oči. Zbog svega je izuzetno bitno djecu poučiti pravilnom načinu rukovanja petardama te mogućim posljedicama ozljeđivanja. No, najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i ostalih sredstava jer je obilježavanje blagdana bez toga svečanije, dostojanstvenije i mirnije.

Preporuke policije za nadolazeće blagdane:

– oružje držati pod nadzorom i zaključano – nelegalno oružje, eksplozivna ili pirotehnička sredstva prijaviti policiji koja će doći po njih, ne podnoseći prekršajnu ili kaznenu prijavu – ako se koristi pirotehnika, obavezno pročitati i pridržavati se uputa proizvođača za sigurno rukovanje – pirotehniku kupovati u ovlaštenim prodavaonicama – pirotehnička sredstva ne koristiti pod utjecajem alkohola – koristiti ih na otvorenom prostoru – poštivati sigurnosne udaljenosti prilikom uporabe – ne pokušavati ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je zatajilo

Preporuke za roditelje

– ne poklanjajte djeci nešto od čega bi mogli stradati – u ponašanju budite uzor svome djetetu – savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, da ih ne rastavljaju i ne vade ili pale eksplozivni sadržaj – savjetujte djecu da ne eksperimentiraju s petardama, da ne izrađuju improvizirane petarde i ne pune cijevi eksplozivnim smjesama