NEKOLIKO KLIKOVA MIŠEM

Provjerili smo kako možete glasovati ako za izbore ne budete kod kuće

15.10.2015 u 14:01

Bionic
Reading

Svi koji na dan parlamentarnih izbora 8. studenog neće biti u mjestu svog prebivališta, a imaju želju izaći na izbore, svoje pravo ove godine moći će ostvariti mnogo jednostavnije nego do sada. Važno je samo znati da do 28. listopada morate obaviti privremeni upis u registar birača. Ostatak je lagan i za sve promjene dovoljna su doslovce četiri klika mišem

Za razliku od posljednjih parlamentarnih izbora 2011. godine, kada ste s papirima trebali šetati od vrata do vrata različitih ureda u gradu u kojem ste se željeli prijaviti, ili od izbora 2007. kada ste s papirom odjave iz grada u kojem ste imali prebivalište trebali doći prijaviti u grad u kojem želite glasati, u posljednje četiri godine Hrvatska je ipak zakoračila u 21. stoljeće pa je sve puno jednostavnije.

Doduše, još ne možemo online glasati, ali svu papirologiju moguće je obaviti u nekoliko klikova mišem.

Preduvjet za to je da ste e-Građanin. A sve što trebate napraviti je otići u najbližu FINA-inu poslovnicu ispuniti ovaj formular, koji možete printati i popuniti kod kuće.

Popunjeni formular predate na šalteru, nakon čega ćete dobiti aktivacijski kod, a potom će na vašu email adresu stići link preko kojeg možete pokrenuti ePass upisivanjem aktivacijskog koda.

Nakon toga u svega nekoliko klikova popunit ćete zahtjev za privremeni upis u registar birača. Isti možete, ako slučajno u međuvremenu promijenite planove, poništiti i podnijeti novi. Sve to možete napraviti koliko želite puta sve do 28. listopada.

Ako pak želite sve obaviti preko mobitela, potrebno je u formularu prekrižiti mToken aplikaciju, istu potom skinuti na svoj mobitel i pratiti upute.

Svi oni kojima je služenje računalima ili pametnim telefonima strano i navedeno se čini komplicirano, zahtjev za glasovanjem izvan mjesta prebivališta moraju podnijeti u uredu državne uprave u mjestu stanovanja.

Zahtjev mogu podnijeti neposredno u pisanom obliku i poslati poštom ili e-mailom na adresu ureda državne uprave po mjestu stanovanja. Takve zahtjeve nadležni uredi zaprimat će do 28. listopada u 16 sati.

Oni koji žele glasovati u inozemstvu, zatražit će prethodnu registraciju u diplomatsko-konzularnom predstavništvu u državi u kojoj glasuju ili u nadležnom uredu u Hrvatskoj.

Iznimno, birači mogu u uredu u kojem su upisani u registar zatražiti potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta, tzv. 'žutu potvrdu' s naznakom mjesta u Hrvatskoj ili inozemstvu u kojem će se zateći na dan izbora.

Birači bez prebivališta u Hrvatskoj koji imaju e-osobnu iskaznicu ili su podnijeli zahtjev da im se ona izda, za ove izbore ne moraju
se aktivno registrirati, nego će ih se registrirati po službenoj dužnosti, prema adresi navedenoj u e-iskaznici.

Ako takvi žele glasovati na području drugoga diplomatsko konzularnog predstavništva ili negdje u Hrvatskoj, podnijet će zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.
Oni koji nemaju e-osobnu iskaznicu i nisu podnijeli zahtjev da im se izda, da bi glasovali u zemlji ili inozemstvu morat će se aktivno registrirati.