MATEŠA OTKRIVA DETALJE

Provjerili smo kad će HOO otvoriti antikorupcijski telefon

05.05.2015 u 15:02

Bionic
Reading

Hrvatski olimpijski odbor (HOO), koji već mjesecima vodi bitku s vladajućom većinom u Saboru oko prihvaćanja financijskog izvještaja i dvojbenih ulaganja desetaka milijuna kuna u projekt Sportske televizije, pokreće - antikorupcijsku akciju

Ova će institucija, naime, otvoriti posebnu telefonsku liniju na kojoj će se moći anonimno prijaviti nepravilnosti, nezakonitosti i kriminal u sportu i oko njega. To joj nije spontano palo na pamet, već je odluka donesena nakon što je isti potez povukao Međunarodni olimpijski odbor (MOO), ali nakon što je na račun HOO-a stigla prozivka udruge Transparency International Hrvatska (TIH).

'Međunarodni olimpijski odbor na svojoj konferenciji odlučio je otvoriti antikorupcijske linije na kojima bi sportaši, roditelji, treneri, suci i ostali anonimno prijavljivali nepravilnosti. Također, odlučeno je da se ovo mora prenijeti i na lokalnu razinu pa smo javno pozvali HOO da to učini', potvrdila je za tportal predsjednica TIH-a Davorka Budimir

Pismo HOO-u je upućeno prije dvadesetak dana i obećana je hitna reakcija, no do danas obećanje nije ostvareno. Kada se to i dogodi, pretpostavlja se da će prijave obrađivati netko iz HOO-a, pa se postavlja pitanje što će se dogoditi ako se netko anonimno požali upravo na rad te institucije.
'Ha, to je dobro pitanje...', složila se Budimir.

Inače, Transparency International Hrvatska upravo dovršava veliko istraživanje o stupnju korupcije na sportu i uskoro će se predstaviti rezultati ankete među 1.400 učenika koje sudjeluju u ekipnim i pojedinačnim sportovima; vjerojatno najzanimljiviji će biti odgovori jesu li i koliko njihovi roditelji morali platiti kako bi djeca bila uvrštena u momčadi i poslana na natjecanja. TIH je nedavno poslao i pismo Hrvatskom nogometnom savezu kojim ih je pozvao na suradnju oko iskorjenjivanja nezakonitosti, no do danas nije zaprimljen odgovor.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša za tportal je kazao kako se 'upravo radi na otvaranju antikorupcijske linije'.

'Radimo na tome. Vremenski rok nije definiran, ali ne radi se o tako kompliciranom postupku i vjerujem da će posao uskoro biti gotov', kaže on.

'Naravno da će na tom poslu biti angažiran netko iz Odbora. Uostalom, mi smo i dosad pismenim putem zaprimali razne dojave i prosljeđivali ih našoj internoj reviziji ili Nadzornom odboru. A što ako netko prijavi nas? Pa, procedura je ista...', objašnjava Mateša.