novi skandal

Provjeravaju se diplome čak 50-ak medicinskih sestara, među sumnjivima je i liderica prosvjeda

21.11.2019 u 10:24

Bionic
Reading

Hrvatska komora medicinskih sestara pronašla je dosad 50-ak svjedodžbi medicinskih sestara za koje se sumnja da su kupljene ili stečene na drugi način bez stvarnog obrazovanja

Među njima se nalazi i svjedodžba liderice prosvjeda medicinskih sestara Sande Alić, kako doznaje 24 sata iz Komore, na temelju anonimne prijave koju su dobili o vjerodostojnosti njezine diplome. U Komori neslužbeno navode kako postoji osnovana sumnja da Alić nije završila prekvalifikaciju za medicinsku sestru u Srednjoj školi Travnik u Bosni i Hercegovini za koju ima svjedodžbu.

Većina sumnjivih svjedodžbi dolazi iz raznih škola u Bosni i Hercegovini i Srbiji te su redom izdavane tijekom 90-ih. Neslužbeno se doznaje kako postoje razni slučajevi, pa je tako jedna od medicinskih sestara upisala prekvalifikaciju u školi u BiH godinu dana prije nego što je škola koja je navodno izdala svjedodžbu i osnovana. Zatim su majka i sin istodobno, u istoj školi, po brzinskom postupku ishodili svjedodžbe.

Sanda Alić (djevojački Solenički) u Hrvatskoj je završila za zubnog tehničara. Šira javnost ju poznaje kao suprugu glumca i desničarskog aktivista Božidara Alića. Krajem listopada 1996. godine upisuje se u Srednju školu Travnik Nova Bila u Bosni i Hercegovini te tamo dobiva svjedodžbu o prekvalifikaciji u medicinsku sestru.

Iz Komore su potvrdili sumnju da je Alić sve završila u upola kraćem roku od propisanog iako Srednja škola u Travniku tvrdi da je svjedodžba vjerodostojna. Naime, redoviti program prekvalifikacije inače traje 65 tjedana ili 16 mjeseci. No, Alić je već u lipnju 1997. dobila svjedodžbu te ju je u studenom iste godine nostrificirala u Hrvatskoj i tako postala medicinska sestra.

Sanda Alić nije htjela za 24sata komentirati ovaj slučaj već je rekla da se radi o javnom linču protiv nje.

'Sve te optužbe su neosnovane i neutemeljene te su dio javnog linča protiv mene. Sve te osobe ću tužiti. Podmeće mi se, ja nisam nikakav kriminalac, a oni koji me žele tako prikazati imaju putra na glavi. Zar mislite da bih ušla u cijelu ovu priču s prosvjedima da imam bilo kakvu mrlju na karijeri?', rekla je za 24sata.