AKCIJA U ZAGREBU

Provalite u gradski stan još danas i sutra ga možete kupiti

27.03.2016 u 21:55

Bionic
Reading

Prodaja 2720 stanova u vlasništvu Grada Zagreba, oko čijeg su puštanja na tržište SDP-ova većina u Skupštini i gradonačelnik Milan Bandić najprije postigli suglasje da bi jučer prvi čovjek Grada povukao odluku o prodaji zbog SDP-ova amandmana, danas je dobila treći čin

Odgovarajući na novinarske upite na konferenciji za medije, Bandić je kazao da će 'prodaju stanova po hitnoj proceduri uvrstiti u dnevni red sutrašnje sjednice Skupštine' te izrazio uvjerenje 'da će odluka o prodaji biti prihvaćena bez amandmana SDP-a'.

Šator za 400.000 kuna

Gradonačelnik je izrazio uvjerenje da će bez obzira na sve različitastajališta između Gradske uprave i Skupštine sutra biti izglasanrebalans proračuna, ali da Grad i bez toga može, aliotežano, funkcionirati. Upitan zašto je odlučio da natječaj za zakupšatora na Jelačić placu prepusti Obrtničkoj komori Zagreba, Bandić jenaveo da mu je želja da se uz cijenu, koja nije presudna, dobije štokvalitetniji sadržaj. O šatoru se posljednjih godina puno pisalo i kadaje Grad raspisivao natječaj ugostitelj Josip Katić uredno je dobivaoposao za 81 tisuću kuna. 'Godinama sam ratovao oko šatora. Kada su bilidronjci, ratovao sam da bude europski, kakav imaju u Bruxellesu. Govorilisu mi da sam ruralan tip. Nemam problema sa šatorom', kazao je Bandić zaobišavši odgovoriti na pitanje hoće li Grad išta dobiti od najma izašto do sada nije dao obrtnicima da vode posao, koji su postaviliminimalnu cijenu najma od 400.000 kuna za period od  30.10. do 07.01.2012. godine. Rezultati natječaja bit će poznati u petak.

Podsjetimo, u amandmanu su SDP-ovci tražili da se onemogući prodaja stanova onima koji su u njih bespravno uselili, a riječ je o 1200 stanova, na što je Bandić uzvratio da socijaldemokrati imaju dvostruke kriterije za bespravne graditelje kojima je legalizacija omogućena i bespravno useljene u gradske stanove kojima je to onemogućeno.

'Država je kod bespravnih graditelja podvukla crtu i odredila do kada se takva gradnja tolerirala. Bespravno useljeni nisu u privilegiranom položaju i njih ne treba isključiti iz natječaja - oni će morati prihvatiti najvišu ponuđenu cijenu stana.

U takvim stanovima je 75 posto branitelja i socijale', kazao je Bandić, zaboravivši pritom da bespravni graditelji moraju platiti određene kazne za izgrađenu kvadraturu, što je ipak kakva-takva kazna.

Upitan koji je rok do kojeg će se tolerirati bespravno useljenje, gradonačelnik odgovara 'do trenutka stupanja prijedloga odluke o prodaji na snagu', što bi moglo biti za osam dana ako sa SDP-ovcima sutra nađe zajednički jezik.

Drugim riječima, svi oni koji su i nakon rata, bez obzira jesu li branitelji, socijalni slučajevi ili neka treća kategorija, provaljivali u gradsku imovinu, moći će je otkupiti, a isto će se tolerirati ako to netko napravi, recimo, danas.

Na dodatno pitanje tko su onih preostalih 25 posto provalnika i što s njima, Bandić je poprilično neuvjerljivo, uz asistenciju Vidoja Buluma, pročelnika stručne službe gradonačelnika, odgovorio 'da se takve slučajeve deložira', ali koliko je točno deložacija obavljeno, nisu znali napamet reći.

'S moralnog aspekta u pravu su oni koji kažu da su stanovi bespravno uzurpirani, ali što ćemo s 1200 ljudi?', upitao se Bandić, izrazivši nadu da će sa SDP-om pronaći zajednički jezik.

Problem onih koji su bespravno uselili u gradsku imovinu Bandić je uglavnom naslijedio. Radi se mahom o ostavštini iz HDZ-ove vladavine Gradom, kada se pravo života u tuđoj imovini stjecalo nogom i pajserom, što se uredno toleriralo.

Zakon sile tada je bio jači od zakona na papiru. Ni danas, čini se, nije bitno drugačije.