izgon

Protjerani ruski diplomati napustili Češku

29.05.2021 u 20:57

Bionic
Reading

Prvi zrakoplov s ruskim diplomatima o čijem je izgonu Češka odlučila tijekom prošlomjesečne diplomatske krize između Praga i Moskve, poletio je u subotu iz češkog glavnog grada, izvijestio je fotograf AFP-a

Nakon ovog, uslijedit će drugi poseban let u ponedjeljak, kada istječe rok u kojemu 63 zaposlenika ruskog veleposlanstva moraju napustiti češki teritorij.

Prag i Moskva su u travnju odlučili da će broj diplomata u svojim veleposlanstvima ograničiti na 32, nakon krize koja je izbila između dviju zemalja i tijekom koje su obje strane protjerale desetke diplomata.

Češka vlada je krajem travnja optužila ruske tajne službe da su krive za eksploziju u skladištu streljiva 2014., u kojoj su poginule dvije osobe. Prag je nakon toga protjerao 18 ruskih diplomata optuživši ih za špijunažu, na što je Moskva uzvratila izgonom 20 čeških diplomata. Više europskih zemalja je zatim protjeralo ruske diplomate u znak solidarnosti s Pragom.

Češka policija zbog umiješanosti u eksploziju traga za dvojicom nositelja ruske putovnice koji imaju isto ime i prezime kao i osumnjičenici za pokušaj trovanja novičokom bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćeri u Salisburyju, u Velikoj Britaniji, 2018.

Moskva je sredinom svibnja uvrstila Češku i Sjedinjene Države na popis "neprijateljskih zemalja" koje "neprijateljski djeluju" prema Rusiji, njezinim građanima i organizacijama.