SMEĆE U TUĐE DVORIŠTE

'Protivim se spalionici u Zagrebu, ali u krugu od 50 km može'

29.01.2013 u 18:31

Bionic
Reading

'Gradonačelnik je protiv spalionice otpada i to je službeni stav Grada Zagreba', kazao je prvi čovjek Grada na konferenciji za medije posvećenoj Prijedlogu plana gospodarenja otpadom do 2015. godine koji je u petak poslan u javnu raspravu koja traje do 22. veljače

Presicu je, kaže, sazvao kako bi demantirao lažne i plaćene napise u pojedinim medijima koji tvrde da će se spalionica otpada graditi pored pročistača otpadnih voda u Resniku, a Centar za zbrinjavanje otpada u Dumovečkom Lugu, zbog čega su građani iz tog dijela grada već pobunili iako u su u Prijedlogu Plana te lokacije ucrtane kao moguće lokacije, a ucrtala ih je baš Bandićeva administracija.

Nakon dodatnih pitanja Bandić je pak ustvrdio kako je on osobno apriori protiv spalionice u Zagrebu, ali bi mu odgovaralo da se ona gradi u krugu od 50-ak kilometara od Zagreba.

'Najvažnije je suglasje javnosti i struke, to znači da će Zagrepčani o tome odlučiti na referendumu', odgovorio je Bandić.

Upitan zbog čega je protiv spalionice i znači li to da ima rješenje što napraviti sa 270 tisuća tona mulja koji ostaje kao nusprodukt iza pročistača otpadnih voda, Bandić lakonski odgovara da 'svi zajedno moraju naći najbolje rješenje'.

'Tehnologija danas i prije petnaest godina nije ista. To su Bog i šeširdžija', naglasio je gradonačelnik.

Premda je nekoliko puta spomenuo kako zajedno sa Zagrebačkom županijom mora pronaći najbolje rješenje (ZŽ se odlučio za gradnju MBO postrojenja u Brckovljanima u kojima planira graditi i Centar za gospodarenje otpadom - op. a.) gradonačelnik je priznao da s njihovim čelnicima nije razgovarao još od njihova jednostranog razvrgavanja ugovora 2008. godine.

'Unatoč tome Grad Zagreb kupi otpad iz Svete Nedjelje i Samobora iako ne bi trebao. Za mjesec dana će se kompostana s Jakuševca preseliti u Resnik, kod postrojenja ZOV-a, a sve dok odlagalište otpada Jakuševec bude na istom mjestu, svim stanovnicima koji su najbliže odlagalištu će se isplaćivati renta', istaknuo je Bandić i za zaključak dodao kako je on 'za ljude koji se bave zaštitom okoliša u Hrvatskoj – akademik'.

Bandić o strategiji upravljanja otpadom