GLAVAK OŠTRO JAKOVINI

'Protiv vas nema prevencije, puštate na sve strane'

10.04.2013 u 17:28

Bionic
Reading

Sunčana Glavak iz HDZ-a na današnjem je aktualnom satu u Saboru upozorila ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu na probleme poplava, primijetivši kako su 'sredstva za održavanje sustava ista i postoje, ali zabrinjava činjenica što nema rezultata'

'Elementarne nepogode je nemoguće spriječiti, ali ih je moguće prevenirati. Mislite li se pojaviti na nekom području i pogledati ljude u oči, jer o tome ovisi njihovi životi i imovina?' upitala je Glavak uz podsjećanje kako je i ljudima čija je imovina stradala u prošlogodišnjim poplavama nastalim izlijevanjem Drave proslijeđeno samo četiri, umjesto 30 milijuna kuna odštete.

'Situaciju na području Lonjskog polja i Jasenovca držimo pod kontrolom i nadam se da neće biti proboja nasipa koji su podignuti na vrijeme. Kad spominjete prošlogodišnje poplave na Dravi, to su bile milenijske vode i nasipi koji godinama nisu održavani nisu mogli izdržati. Za budućnost sad moramo raditi kako bismo reagirali na vrijeme', odgovorio je Jakovina.

Zastupnica Glavak mu je poručila da 'ima milenijski problem s brojkama jer su sredstva u proračunu smanjena'. 'Niste mi odgovorili kad će biti isplaćen ostali novac jer to zanima stanovnike koji su bili izravno ugroženi. Zanima ih kako će preživjeti i tko će im isplatiti odštetu. Protiv vas nema prevencije i puštate na sve strane. Morate se sabrati u svom ministarstvu, sazovite ljude s terena i doznajte što se tamo događa', poručila je ministru.

Kritične točke su trenutno Jasenovac i lijeva obala Lonjskog polja, izvijestio je ministar Jakovina komentirajući situaciju s poplavama na terenu. Tvrdi da su u Hrvatskim vodama napravili sve što su mogli te se nada kako će nasipi izdržati. Na pitanje kada će biti isplaćene odštete odgovara - postoji procedura.

Vidimo da vodostaji nešto padaju i nadam se da će nasipi izdržati, kazao je Jakovina.

'I Hrvatske vode i sve nadležne ekipe su djelovali maksimalno na terenu 10-ak dana prije vodnog vala. Prije samog problema dodatno su pojačani i dignuti zečji nasipi. Cijelo vrijeme se rade i dežurstva i kontrole. Stožer i institucije svakodnevno kontroliraju cijeli problem', rekao je Jakovina.

Ministar poljoprivrede kaže da su spremni na sve situacije i moguće evakuacije:

'Još jednom to otvara pitanje potrebe sustavnog uređenja vodnih objekata i to radimo. Nažalost, projektne i pripremne dokumentacije nije bilo. Hrvatske vode na tom segmentu užurbano rade, a od 2,4 milijardi kuna investicija u Hrvatskim vodama u prošloj godini, dobar dio se izdvojio za gradnju i održavanje nasipa i s time ćemo i nastaviti.'
Na pitanje o isplati odštete, Jakovina je kratko poručio:

'Postoji određena procedura za isplate šteta. One koji su imali najveće štete, to rješavamo.'