situacija sve luđa

Protiv Johnsona okrenuo se i novoimenovani ministar financija: 'Premijeru, morate učiniti što je ispravno. Vrijeme je da odete!'

07.07.2022 u 10:15

Bionic
Reading

Nakon ostavki više od 50 državnih dužnosnika u samo dva dana drama s vladom britanskog premijera Borisa Johnsona nastavlja se, a najnoviji potez stiže od trećeg čovjeka vlade Nadhima Zahawija, jučer postavljenog za novog ministra financija

Zahawi se jutros oglasio pismom i zatražio od Borisa Johnsona da podnese ostavku.

'Moj prioritet broj jedan je i uvijek će biti ova zemlja. Kad sam zamoljen da budem ministar financija, učinio sam to iz lojalnosti. Ne čovjeku, nego odanosti ovoj zemlji i svemu što mi je dala. Izazovi s kojima se Britanija suočava, bilo da je riječ o inflaciji, bilo Putinovom ratu u Ukrajini, neće zastati ni zbog čega, a od ključne je važnosti da glavni državni uredi nastave funkcionirati tijekom nacionalne krize. Ako su ljudi imali loše mišljenje o meni zbog te odluke, to je kritika koju sam spreman podnijeti', napisao je Zahawi.

'Jučer sam premijeru s kolegama iz vlade jasno rekao da postoji samo jedan smjer u kojem to ide i da bi trebao otići dostojanstveno. Iz poštovanja i nade da će poslušati starog prijatelja kojeg poznaje 30 godina, ono što smo mu rekli zadržao sam u tajnosti. Srce mi je slomljeno jer nije slušao i što sada potkopava nevjerojatna postignuća ove vlade u ovo kasno doba. Nitko neće zaboraviti provedbu Brexita, držanje opasnog antisemita podalje od ureda vlade, naše postupanje s covidom i našu podršku Ukrajini u trenutku u kojem je to bilo potrebno. Ali zemlja zaslužuje vladu koja nije samo stabilna, već i koja djeluje s integritetom. Premijeru, znate u svom srcu što je ispravno učiniti i otiđite sada', napisao je Zahawi.

Podsjetimo, Zahawi je postao ministar financija nakon što je u utorak ostavku na to mjesto podnio Rishi Sunak te tako pokrenuo val ostavki u britanskoj vladi.

Netom nakon što se Zahawi obratio pismom Johnsonu stigla je vijest o još jednoj ostavci, onoj ministrice obrazovanja Michelle Donelan. Ona je na tu funkciju također imenovana prije jedan dan, nakon što je Zahawi, koji je bio ministar obrazovanja, imenovan ministrom financija.