HPB-ovci PUŠTENI IZ ZATVORA

Protegi u zatvoru bilo 'lijepo'

28.04.2010 u 16:39

Bionic
Reading

Bivši čelnik Hrvatske poštanske banke (HPB) Josip Protega i dvojica njegovih bivših kolega Mario Kirinić i Ivan Sladonja, osumnjičeni u antikorupcijskoj akciji Bankomat, izašli su u iz istražnog zatvora u kojemu su proveli protekla četiri mjeseca

Nitko od trojice osumnjičenika nakon izlaska iz Remetinca novinarima nije želio dati izjavu, samo je bivši čelnik HPB-a Protega na upit kako mu je bilo u zatvoru, ironično rekao: 'lijepo'.

Josip Protega, Mario Kirinić i Ivan Sladoja pušteni iz istražnog zatvora

Osumnjičenike su pred zatvorom dočekali članovi njihovih obitelji i branitelji koji su izrazili zadovoljstvo što su trojica osumnjičenika nakon četiri mjeseca na slobodi.

Sudac istrage Krešimir Devčić je na ročištu zatvorenom za javnost saslušao argumente obrane i USKOK-a za i protiv puštanja na slobodu i odlučio trojicu osumnjičenika pustiti iz zatvora u Remetincu, ustvrdivši da više nema opasnosti da utjecajem na svjedoke ometaju istragu u kojoj je do sada saslušano 85 svjedoka.

U USKOK-u, pak, tvrde da i dalje postoji takva opasnost jer još nisu saslušani svi svjedoci te najavljuju žalbu na odluku suca istrage.

Kako se neslužbeno doznaje, istraga je pri kraju i preostalo je saslušanje devetero svjedoka, članova upravnog i nadzornog odbora HPB-a, s kojima je osumnjičenima, po odluci suca istrage, zabranjen kontakt.

Kirinić i Sladonja su u zatvoru u Remetincu od kraja prošle, a Protega od početka ove godine.

USKOK tu trojicu sumnjiči za nezakonitu dodjelu višemilijunskih zajmova. Sumnja se da su od 2005. do 2007. odobrili više od 210 milijuna kuna zajmova koje HPB više ne može naplatiti.

Bivše čelnike banke u vlasništvu Hrvatskoga mirovinskog fonda, Hrvatskog fonda za privatizaciju te Hrvatskih pošta sumnjiči se i da su sami sebi za rad u upravi banke isplaćivali nerazmjerno visoke menadžerske bonuse.

U nastavku antikorupcijske akcije Bankomat potkraj ožujka proširena je istraga zbog novih sumnji u nezakonito kreditiranje zagrebačke tvrtke s više od 77 milijuna kuna.