AKCIJA BANKOMAT

Protega ispitan u USKOK-u

04.01.2010 u 13:47

Bionic
Reading

Bivši predsjednik uprave HPB-a Josip Protega, u prisutnosti svoga odvjetnika Čede Prodanovića, ispitan je u USKOK-u u okviru akcije Bankomat

Protega je naručen na ispitivanje u USKOK u 10 ujutro, a izašao je tek oko 13 i 30, potvrdio je tportalu Protegin branitelj Čedo Prodanović.

Protega je trebao iznijeti obranu nas optužbe da je bez provjera kreditne sposobnosti i garancija, četvorici poduzetnika odobrio kredit u iznosu od 150 milijuna kuna.

Bili su to nenamjenski krediti koje su dobili kao fizičke osobe na privatne račune, a umjesto da ih vraćaju, za podmirenje dospjelih kamata dobivali su i nove kredite od HPB-a.

Za Josipom Protegom se nakon otkrivanja akcije Bankomat raspisala međunarodna tjeralica dok je on bio na skijanju u Austriji, ali se u subotu poslije 14 sati predao hrvatskoj policiji na graničnom prijelazu Bregana.

Prema novom zakonu o kaznenom postupku, osumnjičeni se ispituje u sjedištu USKOK-a, a Tužiteljstvo bi mu danas trebalo predočiti i dokaze koji ga terete da je odobravao desetke milijuna rizičnih kredita fizičkim i pravnim osobama.

Između ostalog, tereta ga i njegovi najbliži suradnici da su kredite odobravali nakon što je on stavio svoj potpis.