ZAVRŠILA PROTUVLADINA ŠETNJA

Prosvjednici zaobišli vrata političara

14.03.2011 u 14:13

Bionic
Reading

Protuvladini prosvjedi krenuli su u 18 sati s Cvjetnog trga da bi završili prije 22 sata na glavnom zagrebačkom trgu. Vrata političara, koje prosvjednici smatraju odgovornima za stanje u državi, ovog su puta zaobiđena. Na tapeti su bili HRT, HDZ, T-Hrvatski Telekom, Novinarki dom, Vrhovni sud...


Tijek prosvjeda pratite uživo:

21.40 Prosvjed koji je počeo u 18 sati završio je na Trgu bana Jelačića uz pozdrav 'Laku noć' i poruku 'Opet ćemo doći'.

21.25 Iako su jako bučni, pred HDZ-om je do sada najmanje prosvjednika. I dalje poručuju 'Jaco odlazi' i 'HDZ lopovi' ( uz nezaobilazno oponašanje Indijanaca).

21.09 Prosvjednici su se ipak odlučili krenuti prema središnjicu HDZ-a. Broj prosvjednika opada.

21.05 'Čuvate mafiju', uzvikuju prosvjednici pred Vrhovnim sudom

20.55 Prosvjednici idu na Vrhovni sud

20.45
Poruka Hrvatskom novinarskom društvu, pred kojim se također kolona zaustavila, 'Hoćemo istinu!'.

20.27
Prosvjedna povorka zaustavila se pred zgradom T- Hrvatskoh Telekom uz uz povike Mudrinić lopove' i 'Todoriću lopove'. Šetnja se nastavlja dalje prema centru grada, najvjerojatnije prema Trgu bana Jelačića. U ovoj fazi na zagrebačkim je ulicama tek stotinjak prosvjednika.

20.25
Tomo Horvatinčić iz autoimobila moli policajce koji osiguravaju promet za vrijeme prosvjeda da mu dozvole da se okrene nasred Savske te nastavi u suprotnom smjeru kako bi izbjegao kolonu, ali možda i sudbinu glasnogovornika Vlade Mladena Pavića. Policajci su mu dozvolili.

20.20
Zbog prolaska kolone, promet na križanju Savske i Vukovarske u potpunom je kolapsu.

20.00 Prosvjednici se vraćaju prema centru grada. Dok prolaze gradom vozači im trubljenjem daju potporu.

19.45
Nakon što je Ivan Jabuka prosvjednima posvetio skromnu minutažu, prosvjedna povorka je uz povike 'Dosta ignoriranja' i 'Nećemo cenzuru', napustila HRT.

19.30
Na vijest da HTV-ov dnevnik vodi Ivan Jabuka, prosvjednici su na Slavonskoj aveniji počeli stvarati veliku buku.

19.28 Zgradu HRT-a osigurava velik broj pripadnika interventne policije, čak iviše nego što ih je inače pred središnjicom HDZ-a. Vozeći jenu prosvjednicu u tačkama i strvarajući iza nje 'vlakić', prosvjednici daju simboličnu potporu nezadovoljnim seljacima.


19.25 Prosvjednici pred zgradom HRT-a uzvikuju 'Nećemo cenzuru', 'Javna televizija je naša televizija' i 'Dolje Jabuka'. Jadan od prosvjednika na preko megafona je rekao kako je prosvjed inicijativa građana ne politička inicijativa te pozvao 350 tisuća nezaposlenih da im se priključe za u borbi za pošteniju i bolju Hrvatsku s poštenim i boljim ljudima na čelu. Čeka se početak središnjeg Dnevnika HTV-a.

19.15 Noseći mnoštvo transparenata, među kojima se ističe 'Generalni štrajk' i praćeni zvukom bubnjeva, prosvjednici Slavonskom avenijom stigli pred HRT.

18.43
Više tisuća prosvjednika, ipak se zaputilo ravno na Prisavlje pred HRT. Kolona se kreće Praškom ulicom, prema Glavnom kolodvoru i Vukovarskoj ulici. Prosvjednici će na pred HRT-om 'čestitati' uredniku Dnevnika Ivanu Jabuki na intervjuu s premijerkom, za kojeg bi, kažu ironično, trebao dobiti Pulitzerovu nagrdu.

18.35
Pred policijskom blokadom nad Kamenitim vratima prosvjednici pozvali Sabor da raspusti Vladu. Uzvikujući ime Ankice Lepej policiji poručili da se ugleda na nju. Nakon 10-takminuta vraćaju se u Donji grad. Novo odredište je HDZ na Trgu žrtava fažizma.


18.25 Uz povike 'Svi na ulice' i 'Jaco odlazi' kolona prosvjednika kreće se Radićevom ulicom prema Markovom trgu. Nakon toga prosvjedna će povorka krenuti prema središnjici HDZ-a i na 'uključenje' u središnji Dnevnik HTV-a na Prisavlje.

18.15 Prosvjednici su s Cvjetnog trga krenuuli prema Trgu bana Jelačića. Među prosvjednicima je i Ankica Lepej koja je potvrdila svoju namjeru da 19. ožujka započne štrajk glađu. Rekal je kako je oduvijek bila protiv takvih metoda no da druge opcije nema te da na taj način želi dati potporu prosvjedima. 'Svaki dan odlaganja odlaska Vlade je šteta i sramota za Hrvatsku', rekla je Lepej.

18.05 Iako je na Cvjetnom ponaviše transparenata protiv ulaska U EU, jedan od prosvjednika visoko nosi europsku zastavu i maše njome.

18.00 Nekoliko stotina prosvjednika okupilo se na Cvjetnom trgu. Većina će se, kao i prethodnih večeri, povorci priključiti kasnije

Štrajk glađu Ankice Lepej

Štrajk glađu, koji će biti potpora antivladinim prosvjedima, na svom profilu na Facebooku najavila je Ankica Lepej koja je prije više od desetljeća otkrila javnosti stanje bankovnih računa obitelji Tuđman te, zbog kršenja bankarske tajne, dobila otkaz.

'Ako Vlada ne podnese ostavku do 19. ožujka, najavljujem štrajk glađu čime ću dati potporu opravdanim zahtjevima nezadovoljnih prosvjednika', objavila je Ankica Lepej, dodajući kako se 'ovu arogantnu, nesposobnu, inatljivu i nenarodnu vlast više ne može trpjeti'.

Naime, uz isti zahtjev Vladi – objavljivanje točnog datuma parlamentarnih izbora, večeras će se na istom mjestu (Cvjetnom trgu) u isto vrijeme (18 sati) ponovno okupiti nezadovoljni građani kako bi sudjelovali u 11. po redu antivladinom prosvjedu na ulicama Zagreba.

Bez političkih i drugih govorancija, prosvjednici će sa Cvjetnog trga ponovno zaputiti u novu prosvjednu šetnju, čija je ruta nepoznata, no posve je jasno kako će 'meta' i ovoga puta biti adrese onih koje građani smatraju odgovornima za teško stanje u državi.

Ritam prosvjednicima davat će bubnjari iz Tribal Jama

Doduše, početak četvrtog prosvjednog tjedna uvod je u novu dinamiku prosvjeda (više se neće prosvjedovati svaki drugi dan, jer je idući prosvjed najavljen za četvrtak), ali i najava velikih demonstracija koje će se održati istovremeno na Trgu bana Jelačića i brojnim gradovima diljem Hrvatske. Prognozira se da će upravo subotnji prosvjedi, iako 13. po redu, biti najveći, ključni, ali i donijeti konačan rezultat i odgovor na pitanje koji svi očekuju – kad će izbori?

Odgovor na to pitanje ne zanima samo sudionike prosvjeda i one koji u njima ne sudjeluju, ali ih podupiru (takvih je po anketama i više od 70 posto), već i većinu političkih stranaka i drugih aktera političke scene u Hrvatskoj. Iskreno, nezadovoljnim građanima koji prosvjeduju već tjednima, ne samo u Zagrebu, odgovaralo bi i proljeće, no oni kojima je vlast slatka, a fotelja udobna, vrlo široko odgovaraju – najesen!

U čekanju odgovora i šetnji ulicama Zagreba, prosvjednicima će večeras ritam davati Tribal Jam Orchestra u čijem 'opisu posla' na Facebooku stoji 'community drumming, dancing and singing'.

'Vrijeme je da se kreativne snage pokrenu! Idemo napraviti viziju za bolju Hrvatsku. Ova zemlja ima potencijala, bogatstva i ljudskih resursa. Uzmi bubanj, šušku i dođi! Budi dio kvalitativne promjene', poručili su prosvjednicima iz Tribal Jama.