VJERA U 'PRAVNU' DRŽAVU

Prosvjednici privremeno napustili Varšavsku!

  • Autor: Andreja Žapčić
  • Zadnja izmjena 18.06.2010 16:16
  • Objavljeno 18.06.2010 u 14:41
varsavska_prosvjed-180610

varsavska_prosvjed-180610

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Dobivanjem službenih dokumenata prema kojima su dvije izmjene GUP-a zapravo nezakonite prestao je, barem privremeno, i razlog blokade radova Hoto grupe u Varšavskoj, pa će se aktivisti sada usmjeriti na novu fazu kampanje usmjerene prema institucijama koje bi 'stvar trebale pravno raščistiti do kraja'

Prosvjednici su uklonili improvizirane šatore u kojima su danonoćno dežurali proteklih mjesec dana, spremivši stvari u kombi, a žute daske na kojima su spavali, kao i plavu građevinsku ogradu simbolično su vratili unutar one plave koja služi kao zaštita za pješake što su nakon obavljenog posla veselo i zadovoljno popratili glasnim pljeskom.

'No prosvjednici su samo privremeno obustavili blokadu radova radova Hoto grupe u Varšavskoj, kojih više ne bi ni smjelo biti', ističu Tomislav Tomašević iz Zelene akcije i Teodor Celakoski iz Prava na grad.

Damjan Tadic / CROPIX

Damjan Tadic / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX


Dogodi li se ipak suprotno i radovi ponovno krenu, 'bit će to shvaćeno kao provokacija i poticaj za masovne prosvjede i blokadu gradilišta na Ilici', najavio je Celakoski, dodajući kako 'nisu sigurni će tada više moći kontrolirati situaciju'.

Zašto i kako je došlo do odluke o privremenom odlasku iz Varšavske, objasnio je Tomašević.

'Državno odvjetništvo i ekspertni tim Ministarstva kulture potvrdili su da je suglasnost Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koja je bila potrebna za izmjene GUP-a, a kojima je omogućena povećana gradnja u bloku i rampa u Varšavskoj, bila netočna i nezakonita, rekao je Tomašević.

Naime, ekspertni tim Ministarstva kultureutvrdio je u svom izvješću DORH-u da u projektu Cvjetno postoje nepravilnosti. Iako konzervatorska podloga ne predviđa povećanje izgrađenosti dvorišta i denivelaciju javnih prometnih površina, gradski Zavod za zaštitu spomenika odobrio je amandmane Grada Zagreba koji navedeno dopuštaju.

Damjan Tadic / CROPIX

Damjan Tadic / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

'Nakon tri pol godine upozoravanja na nepravilnosti, sad je jasno da smo mi ti koji štitimo pravnu državu, a ne investitor, naglasio je Tomašević, ali i posebno istaknuo da se ništa ne bi dogodilo bez građana i da je upravo zahvaljujući njima došlo do ovog preokreta.

'Suglasnost da je konzervatorska podloga usklađena s izmjenama GUP-a krivotvorena je i više ne stoji, istaknuo je Tomašević i najavio 'da će se tražiti kaznenu odgovornost potpisnice suglasnosti - pročelnice Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Doris Kažimir, jer sumnjaju da je bila riječ o tehničkoj grešci'.

Naime, upravo je na temelju te suglasnosti došlo do izmjena GUP-a, koje bi sada trebalo staviti izvan snage što i tražimo od Gradske skupštine', kazao je Tomašević, objasnivši da je na temelju te suglasnosti došlo i do cijelog lanca dozvola koje su sad sve pod upitnikom'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi