'JUMP! YOU FUCKERS'

Prosvjednici kampiraju na okupiranom Wall Streetu

23.09.2011 u 11:54

Bionic
Reading

Prosvjednici već šesti dan zaredom kampiraju na njujorškom Wall Streetu, stvarajući probleme zaposlenicima i turistima koji razgledaju čuveno sjedište Njujorške burze. Stotine prosvjednika najavljuju da će ostati na Wall Streetu dok god to bude potrebno da bi se ispunili njihovi široko definirani zahtjevi

Prosvjed je usmjeren protiv čelnika financijske industrije koje ogorčeni Amerikanci drže glavnim krivcima za recesiju, posrnuli životni standard milijuna sugrađana te rastuću nejednakost zbog koje većina postaje sve siromašnija na račun enormno bogatog malog postotka stanovništva.

'Moramo okončati korporacijsku tiraniju i korupciju', 'Zaduženost je ropstvo', 'Wall Street je naša ulica', 'Jump! You fuckers' – samo su neki od napisa na brojnim transparentima koji posljednjih dana kruže jugom Manhattana.

Uz oko stotinu prosvjednika koji su vlastite krevete zamijenili vrećama za spavanje na njujorškom betonu svakoga dana prosvjeduje još nekoliko stotina istomišljenika. Vrhunac se dogodio proteklog vikenda, kada je Wall Street okupiralo dvije tisuće ljudi.

Policija je izvijestila o desecima uhićenih, od kojih su neki privedeni zbog pokušaja ulaska u zgradu Bank of America, a drugi zbog nošenja maski koje su zabranjene u slučaju grupe od dvoje ili više osoba.

'Elite i korporacijski moćnici oteli su demokraciju. Ekonomska depresija kojoj svjedočimo danas povezana je s načinom na koji se upravlja Wall Streetom', rekao je Alexander Penley, odvjetnik iz New Yorka.

Natpisi 'Inflacija roba i proizvoda uzrokuje glad' i 'Ne mogu si priuštiti lobista' ukazuju na frustriranost neodgovornošću financijske industrije u slučajevima financijske krize iz 2008. i kontinuirano visoke stope nezaposlenosti.

Prosvjednici su se zavjetovali da će mjesecima ostati na istom mjestu, iako njihovi zahtjevi nisu precizno definirani.

'Nisam posvetio punu pažnju onome što su govorili. Čini mi se da samo hodaju okolo s pogrdnim natpisima o financijskoj zajednici i vražjem Wall Streetu', rekao je Ken Polcari, direktor tvrtke ICAP Equities i jedan od tamošnjih zaposlenika kojima je prosvjed donekle poremetio svakodnevnicu.

Aktivističke skupine Code Pink i Anonymous, organizatori prosvjeda, skreću pažnju na činjenicu da američki mediji gotovo uopće ne prate prosvjede na Manhattanu.

'Da se na Wall Streetu našlo dvije tisuće članova pokreta Tea Party, vjerojatno biste imali isto toliko novinara koji bi pratili događaj', komentirala je Amy Goodman, ugledna novinarka i osnivačica medijske grupe Democracy Now.

Prema njezinom mišljenju, poruka prosvjednika sasvim je jasna: 'Mi predstavljamo 99 posto onih koji neće više tolerirati pohlepu i korumpiranost onih jedan posto.'

Zanimljivo je da je prosvjede sabotirao i Yahoo, blokirajući poruke e-pošte s pozivima na posjet internetskoj stranici occupywallstreet.org. Yahoo se zbog toga naknadno ispričao, tvrdeći da blokada 'nije bila namjerna' te objašnjavajući da je do problema došlo zbog filtra za spam