TRAŽE ODLAZAK JANUKOVIČA

Prosvjednici izviždali oporbene čelnike

22.02.2014 u 10:55

  • +11

Ukrajina nakon krvavih prosvjeda

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Konstantin Chernichkin

Bionic
Reading

Napetost i dalje vlada na Trgu nezavisnosti u Kijevu, gdje su u petak navečer prosvjednici izviždali oporbene vođe koji su se popeli na binu da im predstave sporazum potpisan s predsjednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem

Jedan radikalni prosvjednik zaprijetio je oružanim napadom ako oporba ne bude tražila da Janukovič do sutra ujutro podnese ostavku, prenio je AP. Prosvjednici su uzvikivali 'Smrt kriminalcu!' aludirajući na Janukoviča. Sporazum su ranije danas potpisali predsjednik Ukrajine i opozicioni oporbeni vođe Vitalij Kličko, Arsenij Jacenjuk i Oleg Tjagnibok, u nazočnosti šefova diplomacija Francuske, Njemačke i Poljske, Laurenta Fabiusa, Frank-Waltera Steinmeier i Radoslawa Sikorskog.

Prema tom sporazumu, prijevremeni predsjednički izbori bit će održani do prosinca, umjesto u ožujku 2015, a u roku od 10 dana treba biti formirana vlada nacionalnog jedinstva, u koju će ući i glavni predstavnici oporbe. Ukrajinski parlament je, odmah po potpisivanju sporazuma, izglasao povratak na ustav iz 2004. godine, koji ograničava ovlasti predsjednika, a šef države ubuduće neće moći imenovati premijera i smjenjivati ministre.

Unatoč potpisivanju i odlukama parlamenta, na Trgu nezavisnosti, koji je proteklih dana bio poprište žestokih obračuna između prosvjednika i policije, i u petak navečer okupljeno je oko 40.000 ljudi, koji traže da Janukovič smjesta ode s vlasti.