POLICIJSKA REPRESIJA

Prosvjedi protiv posjeta Pape razbijeni suzavcem

23.07.2013 u 09:57

Prosvjedi protiv Pape u Brazilu

Izvor: Reuters / Autor: Pilar Olivares

Bionic
Reading

Policija Rio de Janeira u ponedjeljak navečer je suzavcem i gumenim mecima rastjerala prosvjednike koji su se okupili u vrijeme dok je papa Franjo razgovarao s brazilskom predsjednicom Dilmom Rousseff, izvijestio je AFP. Prosvjednici se, između ostalog, bune protiv posjeta pape Franje Brazilu zbog velikih troškova tog događaja

Prosvjednici, njih nekoliko stotina, razbježali su se s mjesta gdje su se bili okupili, u blizini sjedišta vlade u Riju. Policija je privela barem jednu osobu.

Jedan policajac je izjavio za France Presse da su prosvjednike rastjerali pošto su bacili molotovljev koktel na redarstvene snage. Papa Franjo je već bio otišao u institut Sumare ponad Rija gdje je smješten tijekom svog boravka u Brazilu, kad su žestoki sukobi počeli.

'Uzalud je represija, vlada će pasti', izvikivali su prosvjednici, bježeći pred policijom.

Trgovine i barovi u blizini ubrzo su spustili metalne rolete na svoje izloge, a na mjestu događaja odmah je raspoređen velik broj pripadnika sigurnosnih snaga s udarnom postrojbom na motorima.

Prosvjednici su se okupili na poziv skupine Anonymous iz Rija u blizini palače Guanabara kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog trošenja 53 milijuna dolara (40 milijuna eura), koliko će brazilske porezne obveznike stajati Papin pohod i Svjetski dan mladih.

Povodom papinog posjeta, brazilska vlada na ulice je rasporedila više od 20.000 vojnika, policajaca i ostalih pripadnika snaga sigurnosti.

Uz rutinske mjere sigurnosti koje prate posjete stranih državnika, posebne mjere sigurnosti poduzete su i zbog papine najave da će se gradom kretati u otvorenom vozilu i povremeno se 'podružiti' sa obožavateljima.

Brazil broji više od 120 milijuna katolika.