RUSI ZGROŽENI

Proširene sankcije protiv Rusije

28.04.2014 u 21:45

Bionic
Reading

Sjedinjene Države u ponedjeljak su uvele sankcije protiv još sedam dužnosnika ruske vlade i 17 tvrtaka, a Europska unija načelno se dogovorila o proširivanju sankcija na dodatnih 15 osoba u okviru jačanja sankcija protiv Rusije zbog njezinih poteza u Ukrajini, javljaju agencije

Moskva je odmah zbog novih sankcija izrazila zgražanje te rekla da se radi o potpunom nedostatku razumijevanja onoga što se događa u Ukrajini.

Bijela kuća objavila je da će sedmorici dužnosnika, među kojima je Igor Sečin, direktor najveće ruske naftne kompanije Rosneft i bliski suradnik predsjednika Vladimira Putina, zamrznuti svu imovina i ukinuti vize za SAD.

Washington će osim toga odbiti sve zahtjeve za izvoz visokotehnoloških proizvoda koji bi mogli koristiti ruskoj vojsci, a ministarstva trgovine i vanjskih poslova ukinuti će sve takve postojeće dozvole, priopćila je Bijela kuća.

Radi se o trećem krugu sankcije koje je SAD uveo Rusiji zbog intervencije na Krimu i gomilanja snaga na granici s Ukrajinom.

Sve su sankcije usmjerene protiv određenih pojedinaca i tvrtaka, no predsjednik Barack Obama jasno je dao do znanja da će u slučaju ulaska ruskih vojnika u Ukrajinu uvesti ciljane sankcije za ključne dijelove ruskog gospodarstva kao što su financijske usluge, energetika, metalna i rudarska industrija te inženjerski i obrambeni sektor.

Europski diplomati istovremeno su objavili da se EU načelno dogovorio oko zamrzavanja imovine i viza za još petnaest Rusa i da je službena odluka tek stvar formalnosti.

Imena sankcioniranih dužnosnika objavit će se u utorak u službenom glasilu EU-a, rekli su.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Ribakov izrazio je 'gađenje' zbog odluka SAD-a i EU-a, prenosi ruska novinska agencija Interfax.

'Priopćenje glasnogovornika Bijele kuće (o sankcijama) izaziva gađenje', rekao je Ribakov.

Dodao je da to 'pokazuje potpuni nedostatak razumijevanja među kolegama u Washingtonu o tome što se događa u Ukrajini'.

329521,329436,329309,329306 
Separatisti ovladali gradom na istoku Ukrajine

Naoružani proruski separatisti u maskama i maskiranim uniformama zauzeli su policijsku postaju i zgradu državne uprave u gradu Kostjantinivki na istoku Ukrajine što upućuje na širenje pobune protiv Kijeva.

Reutersovi reporteri javljaju da svaku zgradu kontrolira dvadesetak dobro organiziranih naoružanih muškaraca, neki u neprobojnim prslucima i s automatskim oružjem i da su postavili barikadu od guma, vreća pijeska i betonskih blokova.

Preko zvučnika puštala se glazba iz sovjetskog doba dok su žene prikupljale potpise ljudi koji se žele priključiti pobuni.

Taj industrijski grad u regiji Donjecka nalazi se blizu Kramatorska i Slavjanska gdje su se naoružani separatisti sukobili s ukrajinskim snagama sigurnosti.

Separatisti u Donjecku proglasili su neovisnu 'Narodnu republiku' i zaprijetili odcjepljenjem od Ukrajine nakon ruskog pripojenja Krima u ožujku.