KOSOR PREDSTAVILA ZAKON O FISKALNOJ ODGOVORNOSTI

'Proračunski novac nije se trošio neadekvatno'

02.01.2011 u 13:03

Bionic
Reading

Tijekom današnjeg posjeta Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (DUZS) premijerka Kosor je na novinarska pitanja o provedbi novog Zakona o fiskalnoj odgovornosti te hoće li biti stroga prema onima koji troše više od dopuštenog naglasila da 'apsolutno hoće'

'Da, apsolutno', odgovorila je, dodavši kako očekuje sasvim sigurno više odgovornosti.

'Samo ime Zakona (o fiskalnoj odgovornosti) jest odgovornost, i to na svim razinama, i to mi se čini važnim', istaknula je premijerka Kosor. 'Osobito o tome kako se troši proračunski novac, dakle novac koji ne pripada nikome od nas, nego je to novac poreznih obveznika, znači svih građanki i građana Republike Hrvatske.'

'Svaka kuna i lipa tog novca je velika kao planina i treba četiri puta promisliti prije nego što se utroši', dodala je.

Novost Zakona o fiskalnoj odgovornosti je osobna odgovornost, rekla je Kosor, ocijenivši kako se ne može reći da se dosad proračunski novac trošio na neadekvatan način.

Podsjetila je da Zakon predviđa i iznimke kada se određeni troškovi ne mogu predvidjeti, u slučaju velikih nepogoda ili katastrofa.

Ove godine smo morali izdvojiti više sredstava za npr. rodiljne naknade i to je dobar trend, jer se više djece rađa, pa ćemo se u takvim slučajevima dogovarati o većim sredstvima. Međutim, za sve ostalo postoji Zakon koji kaže da u slučaju kada se probije taj limit, kada se govori o Vladi i ministrima, oni moraju dati mandat na raspolaganje, rekla je premijerka. Dodala je da se Zakon mora dosljedno provoditi te da će na njemu dosljedno inzistirati.

Stupanjem ovog Zakona na snagu ništa više ne može biti isto, dakle nema slijeganja ramenima bilo koga tko odgovara za trošenje novca, istaknula je.

'Mislim da nas to prije svega može dovesti do jedne iznimno važne discipline koja je u svakom trenutku potrebna, a posebice u vremenima krize u kakvima i dalje živimo. Mislim da će ova godina u tom smislu biti puno bolja, a da će i taj zakon tome pripomoći', dodala je premijerka Kosor.

Na novinarsko pitanje o tome kako očekuje izbornu kampanju u ovoj izbornoj godini, predsjednica Vlade odgovorila je da smo ušli u godinu koja će na kraju biti i izborna te da dotad trebamo puno raditi, a ne trošiti vrijeme na kampanje.

'Ja očekujem da će biti žestoko, nažalost, jer po svemu sudeći i po najavama koje dolaze iz nekih stranaka, bilo bi sve drugo iluzorno očekivati. Međutim', nastavila je, 'što se tiče nas i koalicijskih partnera, mi ćemo zaista puno i predano raditi. Ima puno posla za obaviti na zadovoljstvo svih građanski i građana Republike Hrvatske. Provedba programa gospodarskog oporavka i završetak pristupnih pregovora s EU te žestoka borba protiv korupcije moraju biti iznad bilo čijega osobnog, a pogotovo uskostranačkog interesa. Osobno ću se tako ponašati', rekla je premijerka Kosor.