PREDIZBORNO U ZAGREBAČKOJ SKUPŠTINI

Proračun im ne valja, ali ipak dignuli ruku za njega

29.11.2012 u 16:06

Bionic
Reading

Proračun nije ni socijalan, a najmanje razvojan, zaključak je stranačkih klubova gradskih zastupnika na današnjem prvom čitanju proračuna za 2013. S obzirom na to da su lokalni izbori u svibnju sljedeće godine, očekuje se da će nakon toga biti i rebalans. Unatoč tomu, proračun je na prvom čitanju izglasan

Bernardić progovorio na engleskom, Kojić ga spustio na zemlju

Raspravu, koja nije bila nimalo produktivna te puna predizbornih floskula, obilježio je predsjednik Skupštine, SDP-ovac Davor Bernardić koji je kazao kako se strategija grada mora zasnivati na četiri 'E': ekonomiji, edukaciji, ekologiji i etici. Potom je to sve ponovio na engleskom te na tom jeziku kazao kako će hrvatski jezik biti 24. jezik Europske unije. To se nije svidjelo HDZ-ovoj Božici Šolić koja je sa svog mjesta poručila Bernardiću da priča na hrvatskom, jer ga ne razumije.

Bernardićevim stopama krenuo je u završnom izlaganju i Slavko Kojić te, našalivši se na njegov račun, počeo obraćati zastupnicima na engleskom. Brzo se na to, naravno na engleskom, nadovezala i Tatjana Holjevac.

'Da nas čuje pokojni Ivan Kukuljević Sakcinski koji je 1843. u Saboru održao prvi govor na hrvatskom jeziku, mislim da bi se okrenuo u grobu. Mogu ja i na talijanskom, i to je jezik Europske unije. Moja je sugestija da se u Hrvatskoj u predstavničkim i državnim tijelima govori hrvatskim jezikom. Ovo je jeftino dodvoravanje elitistima', poručio je Kojić Bernardiću.

Nezavisni zastupnik Velimir Srića proziva gradonačelnika Bandića da pod razvojnim komponentama proračuna smatra izgradnju škola i vrtića. Novac za Razvojnu agenciju, koji je i do sada bio zanemariv, dodatno je u proračunu smanjen. Tvrdi kako je u ovo predizborno vrijeme pao pakt o nenapadanju između SDP-ove skupštinske većine i gradonačelnika. 'Opcija 'ne talasaj' nije dobra za Zagreb. Ovaj je proračun jednako loš kao i prošlogodišnji', poručio je.

Potpredsjednik skupštine, Josip Kregar smatra kako je ovo zapravo proračun za šest mjeseci, do izbora. 'Ovaj proračun pokriva i razdoblje poslije izbora, a to je malo problematično, jer ne znamo koje će dimenzije imati', pojašnjava i ističe kako ovaj prijedlog proračuna ne drži vodu te kako sadrži vidljive predizborne ciljeve. Usto, upozorava kako nema kapitalnih investicija kao ni malih komunalnih radova.

Zastupnici zamjeraju gradskom 'ministru financija' Slavku Kojiću prenošenje obveza u proračun za sljedeću godinu, a on odgovara kako su dospjele obveze 80 milijuna kuna te kako je manjak nešto sasvim drugo. 'Manjak je manjak, a obveze su obveze. Kako smo mi likvidni, izmirili smo ih, no manjak je ostao i naplatit ćemo ga u sporu koji vodimo s Ministarstvom financija oko decentraliziranih funkcija.'

'Proračun je takav kakav jest. Čuda se ne mogu napraviti. Naš je cilj bio nastavak smanjenja proračunske potrošnje gdje god je štednja bila moguća, a da funkcioniranje grada i redovito podmirivanje redovito podmirivanje kreditnih i ugovornih obveza ne dođe u pitanje', poručio je Kojić.

Priznao je kako je bitno donijeti proračun koji može funkcionirati do izbora te kako je to sasvim legitimno, no kako sumnja da će ekipa koja na izborima pobijedi moći napraviti bitne promjene.

Gradonačelnik Bandić pokupio se prije rasprave o proračunu što mu je zamjerio SDP-ov zastupnik Igor Rađenović. Pohvalio je Grad za to što je za sljedeću godinu donio realan proračun, za razliku od prethodnih. Smatra kako se novom cijenom vrtića u dohodovnoj stavci za Grad ne mijenja gotovo ništa te kako se participacija roditelja neznatno povećala. Inzistira da se 'uskladi priča' između Grada i Holdinga s obzirom na to da je Holding najveći prodavatelj usluga Gradu.

Velina Šincek Pečinić
, zastupnica HSU-a, inzistirala je da se u proračunu poveća iznos za učeničke stipendije te subvencije za smještaj u domove umirovljenika, a Tatjana Holjevac, potpredsjednica Skupštine, naglasila kako u proračunu nema riječi o dugoročnim planovima kao što su gospodarenje otpadom ili pak Sljemenom.