grijesi iz prošlosti

Propao pokušaj opoziva u Sloveniji: Vladajuća većina u parlamentu obranila ministra pravosuđa

22.11.2021 u 21:12

Bionic
Reading

Slovenska oporba nije u ponedjeljak uspjela s inicijativom za smjenu ministra pravosuđa u vladi Janeza Janše kojega je optužila za nekompetentnost i kršenje vladavine prava pa Marjan Dikaučič ostaje na svom položaju.

Za inicijativu oporbe da se smijeni ministar pravosuđa u ponedjeljak je nakon desetosatne parlamentarne rasprave glasovalo 42 zastupnika, četvero manje od potrebne natpolovične većine.

Dikavčič je na prijedlog premijera na taj položaj bio imenovan u lipnju ove godine, nakon što je prethodna ministrica pravosuđa Lilijana Kozlovič dala ostavku.

Ona je to učinila zbog  odluke vlade da ne potvrdi dvoje slovenskih  delegiranih tužitelja u uredu Europskog javnog tužiteljstva, čime je došlo do zapleta u odnosima Slovenije s tim novim europskim tijelom koje se bavi slučajevima zloporabe korištenja europskih sredstava.

Odbijajući u svojoj raspravi tvrdnje oporbe da je u ranijoj karijeri pravnika i javnog bilježnika bio pod istragom zbog nepoštivanja zakona i poreznog duga, Dikaučič je kazao da se radi o netočnim osobnim diskvalifikacijama niske razine i to samo zato što je član sadašnje vlade.

Jedna od oporbenih stranaka, potpisnica interpelacije protiv ministra, tražila je nakon višesatne rasprave odgodu glasovanja zbog činjenice da su dva njena zastupnika odsutna zbog zaraze koronavirusom i ne mogu glasati, ali je predsjednik parlamenta Igor Zorčič nakon konzultacija sa svim zastupničkim skupinama tu inicijativu odbacio.