AUSTRIJSKA OPTUŽNICA

Pronevjera 23 milijuna eura preprodajom zemljišta između Pašalića i Hypo-bankara

13.10.2015 u 13:30

Bionic
Reading

Austrijski dnevnik Kleine Zeitung objavio je da je državno tužiteljstvo u austrijskom Klagenfurtu podiglo optužnicu protiv Ivića Pašalića, Milana Lučića i Igora Mlinara te dvojice bivših šefova Hypo Alpe Adria banke Wolfganga Kulterera i Güntera Striedingera. Pašalić demantira to da je on misteriozni 'Mister P.', no za 23 milijuna eura nastale štete, po računici u optužnici, u građevinskim projektima Hilltop i Block 67 netko će trebati odgovarati

Godine 2002. Milan Lučić, Igor Mlinar i Ivić Pašalić na Pagu su kupili 143 hektara zemljišta koje je trebalo biti iskorišteno u turističke svrhe, u projektu nazvanom Hilltop. Zemljište je plaćeno 4,3 milijuna eura, a ubrzo je prodano za 37,2 milijuna eura i to Hypo Consultants Liechtenstein, tvrtki-kćerki bankarskog imperija Hypo Alpe Adria. Tako je nastala višemilijunska šteta za Hypo banku, a to su znali i njeni šefovi Wolfgang Kulterer i Günter Striedinger, koji su blagoslovili posao, pa su sada optuženi za pronevjeru.

Novac je tako preko Lihtenštajna došao u Austriju i Hrvatsku, a preprodaja paškog zemljišta bila je toliko sumnjiva da je sada postala i službena optužnica austrijskog pravosuđa koje se već godinama muči s raščišćavanjem posljedica afere Hypo, najvećeg bankarskog skandala austrijske Druge republike. U prosincu 2009. Austrija je bila prisiljena preuzeti bankrotiranu Hypo banku, čija je propast prijetila rušenju cijelog financijskog sustava države, a tada su se počele istraživati i kriminalne radnje koje su dovele do takvog raspleta.

Uz financijske stručnjake, koji su spašavali ono što se u Hypo banci nakon bankrota moglo spasiti i na što su potrošene milijarde eura austrijskih poreznih obveznika, u aferi Hypo su najviše posla imali pravosudni organi, s obzirom da je već održano više suđenja zbog pronevjera, lažiranja bilanci, mita i korupcije, na kojima su često bili prisutni ili spominjani Kulterer i Striedinger. No kako je jedan od najaktivnijih krakova Hypo-hobotnice bio u Hrvatskoj, nije iznenađujuće to što austrijsko pravosuđe podiže optužnice i protiv hrvatskih građana. Pitanje je zašto se DORH ne angažira u jednakoj mjeri kao kolege iz Austrije kad je riječ o malverzacijama u aferi Hypo.

Je li misteriozni 'Mister P.' - Ivić Pašalić?

U austrijskim medijima se ponovno spekulira kako je 'Mister P.', koji se spominje u nekim slučajevima, zapravo Pašalić, 'bivši savjetnik hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana', kako podsjeća Die Presse, no ovaj je to demantirao u međuvremenu u izjavi za Večernji list. Ali Pašalić nije jedino ime iz Hrvatske koje se pojavljuje u optužnicama austrijskog pravosuđa u aferi Hypo - spominju se i bivši general i građevinski poduzetnik Vladimir Zagorec, o čijoj smo optužnici već pisali, kao i bivši ministar uprave Davorin Mlakar kao svjedok, iako se u optužnici sugerira da je od Hypo banke dobio honorar od 210.000 eura za lobiranje - što smo prvi objavili - dok on tvrdi da je radio samo volonterski.


Block 67 je pak građevinski projekt u Srbiji, u kojemu je ključnu ulogu igrao porezni savjetnik Hermann Gabriel, trenutno u istražnom zatvoru zbog svoje uloge u aferi Hypo. Austrijski mediji naglašavaju da za sve 'vrijedi pretpostavka o nevinosti', a još se ne zna kada bi proces mogao početi.

Na konverziji kredita u 'švicarcima' Hypo banka gubi između 200 i 300 milijuna eura

Da iz devedesetih godina ustanovljene veze između hrvatske politike i tada provincijske klagenfurtske banke, koju su u Hrvatsku doveli Mate Granić i Ivo Sanader (kojega se sumnjiči i da je uzeo mito od Hypo banke), imaju konkretne posljedice i danas, pokazuje i to da se odluka vlade Zorana Milanovića o konverziji kredita u 'švicarcima' negativno reflektira na bilance 'balkanski tvrtki Hypo banke', prodanih investicijskom fondu Advent i EBRD-u.

Naime, izračunali su da će Hypo banka zbog konverzije značajno financijski nastradati, između 200 i 300 milijuna eura. 'Strane banke, uključujući one iz Austrije, i dalje se bore protiv zakona', piše Der Standard. To bi se moglo odraziti na cijenu balkanske mreže Hypo banke, koja uključuje Hrvatsku, te će Heta, loša banka koju je osnovala Austrija i u nju prebacila sve loše kredite Hypo banke, dobiti manje novca zbog toga što konverzija kredita u francima u Hrvatskoj znači velik minus u godišnjem poslovanju.

Nastavlja se i rad istražnog povjerenstva austrijskog parlamenta o političkoj pozadini afere Hypo, čiji je prvi i najveći pokrovitelj bio pokojni koruški župan Jörg Haider; uskoro će svjedočiti i bivši austrijski kancelar Alfred Gusenbauer, a među potencijalnim svjedocima navodi se i Vladimir Zagorec. Svjedočiti trebaju i odvjetnik Gabriel Lansky te bivši šef Nadzornog odbora Hypo banke Karl-Heinz Moser. Gusenbauer će svjedočiti 21. listopada, a Zagorec je na rasporedu 27. listopada u poslijepodnevnim satima. Ovo je tek prva faza parlamentarne istrage afere Hypo, javlja Kleine Zeitung, koja nastavlja s drugom fazom u studenom. Lista svjedoka za ta saslušanja još nije poznata.

Sud u Klagenfurtu: 'To bi moglo potrajati još mjesecima'

No poznato je da su iz Austrije i službeno potvrdili postojanje optužnice protiv Ivića Pašalića i još dvojice hrvatskih državljana zbog pronevjere u aferi Hypo. 'Optužnica postoji, ali još nije pravomoćna jer optuženi još imaju pravo uložiti žalbu, tako da se početak suđenja ne očekuje u dogledno vrijeme', rekla je za Hinu glasnogovornica Pokrajinskog suda u Klagenfurtu Ute Lambauer

Ona je potvrdila pisanje Klene Zeitunga, austrijskog dnevnika koji je proteklog vikenda objavio da u seriji slučaja koji se vode vezano uz posrnulu Hypo Alpe Adria banku predstoji suđenje u slučajevima Hilltop i Blok 67, ali je objasnila kako do suđenja neće doći u dogledno vrijeme, kako tvrdi dnevnik, nego tek nakon što se riješe eventualne pritužbe optuženih, o kojima odluku donosi Visoki pokrajinski sud.

'To bi moglo potrajati mjesecima', rekla je Lambauer, odbivši komentirati imena i navode iz članka s obzirom na to da se radi o nepravomoćnoj optužbi.