RIJETKO OTKRIĆE

Pronađene kosti Parižanina stare 200.000 godina

10.10.2014 u 15:41

Bionic
Reading

Ekipa francuskih arheologa objavila je da je u Normandiji na pretpovijesnom nalazištu Tourville-la-Riviere pronašla kosti ljudske ruke stare oko 200 tisuća godina, koje pripisuju neandertalcima, što je vrlo rijetko otkriće u Sjeverozapadnoj Europi

Ljudski fosili sastoje se od tri duge kosti lijeve ruke iste osobe. Otkriće iz rujna 2010. predstavljeno je u četvrtak tijekom konferencije za novinare u Parizu, a istovremeno je objavljeno u američkom znanstvenom časopisu Plos One.

"To je izvanredno otkriće", naglasio je jedan od znanstvenika, Bruno Maureille sa Sveučilišta Bordeauxa.

Čovjek iz Tourville-la-Riviere je star između 183 i 236 tisuća godina. Znanstvenici navode da se radi o "predneandertalcu", budući da se smatra kako su neandertalci živjeli u razdoblju od 118 tisuća godina do 30 tisuća godina prije Krista.

Fosilne kosti ne omogućuju određivanje spola tog pojedinca, ali znanstvenici drže da se radi o odrasloj osobi ili velikom adolescentu.

Kosti su pronašli arheolozi Nacionalnog instituta za preventivna arheološka istraživanja tijekom iskapanja radi iskorištenja kamenoloma pijeska i šljunka, u meandrima Seine, 15-ak kilometara od Rouena.

To je drugo otkriće tog tipa u Francuskoj nakon dijelova dviju lubanja pronađenih u Pas-de-Calaisu početkom 80-ih godina. U Sjeverozapadnoj Europi rijetki ljudski fosili iz tog razdoblja potječu samo s desetak nalazišta.