NAKON KARAMARKA

Projekt Domovina traži izgon petokrake i Tita iz javnog prostora

24.05.2016 u 10:01

Bionic
Reading

Predstavnici političke stranke U ime obitelji - projekt Domovina zatražit će danas da se u javnom prostoru zabrani komunističko znakovlje. Tim povodom, najavljena je konferencija za novinare pod nazivom 'Tita i crvenu petokraku prognati iz javnog prostora i korištenja!', u prostorijama stranke u Ulici kralja Zvonimira 17 s početkom u 10.30 sati

Podsjetimo, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko još je 2014. godine najavio da će, ako dođe na vlast, zabraniti sve totalitarističke simbole.

'Kada dođemo na vlast, zabranit ćemo sve totalitarne simbole pa tako i petokraku', izjavio je Tomislav Karamarko 19. ožujka 2014. godine u intervjuu za Hrvatski radio Zadar.

Dan kasnije, bio je u Bruxellesu, gdje je kazao da je HDZ distanciran od bilo kakvog totalitarizma, i crvenog i crnog, i da bi u tom smislu trebalo kriminalizirati sve znakove koji podsjećaju na vremena kada su ljudi ubijani, mučeni, proganjani. 'Mislim na nacizam i na komunizam', precizirao je Karamarko.

Europski sud za ljudska prava: Isticanje crvene zvijezde - sloboda izražavanja

Dvije godine poslije, po tom pitanju aktivira se stranka U ime obitelji - projekt Domovina, koju je osnovala Željka Markić. Bilo je to u rujnu 2015. godine, uoči parlamentarnih izbora. Predsjednik stranke je Krešimir Planinić, inače član Upravnog odbora udruge U ime obitelji.

U sklopu predizbornih aktivnosti, na druženju s građanima na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, Markić je izrazila očekivanje da će Projekt Domovina osvojiti nekoliko saborskih mandata koje će onda iskoristiti kako bi na parlamentarnim izborima za četiri godine 'jako povećali broj mandata'.

Uoči današnje presice, Planinić je za Novi list izjavio da je cilj pozicioniranje i isticanje stranačkog stajališta 'uoči tzv. Dana mladosti koji se kontinuirano proslavlja'. On smatra da simboli komunizma trebaju biti zabranjeni onako kako su zabranjeni fašistički simboli. Europski sud za ljudska prava, međutim, presudio je još 2008. da se crvena zvijezda ne može tretirati isključivo kao simbol totalitarnog režima, a njeno isticanje zaštićeno je kao sloboda izražavanja.