PORAST ZBOG COVIDA

Proizvodnja kokaina samo u godinu dana porasla za nevjerojatnih 35 posto! Nova meka je - Afrika

16.03.2023 u 15:45

Bionic
Reading

Globalna proizvodnja kokaina dosegnula je rekordne razine jer se potražnja oporavila nakon lockdowna uvedenog zbog koronavirusa, pokazalo je novo izvješće

Prema UN-ovom Uredu za droge i kriminal, uzgoj koke porastao je za 35 posto između 2021. i 2022. i to na rekordne razine, prenosi BBC.

Pokazalo se da su se u zapadnoj i središnjoj Africi pojavila nova središta za trgovinu drogom. U izvješću se također navodi da trgovci drogom sve češće koriste međunarodne poštanske usluge da bi dopremili robu do potrošača.

Europa i Sjeverna Amerika su najveća tržišta za kokain, a slijede ih Južna i Srednja Amerika te Karibi. Dok se u izvješću navodi da su tržišta u Africi i Aziji 'još uvijek ograničena', Ghada Waly iz UN-a kaže da je njihov potencijal za širenje realna opasnost.

Globalno izvješće navodi da je povećanje proizvodnje rezultat ekspanzije u uzgoju grma koke, kao i poboljšanja u pretvaranju koke u kokain u prahu.

'Podaci o zapljenama ukazuju na to da je uloga Afrike, posebno zapadne i središnje Afrike, kao tranzitne zone za kokain na putu do tržišta u Europi znatno porasla od 2019. Čini se da su i ukupna količina zapljena u Africi i broj velikih zapljena dosegnuli rekordne razine tijekom 2021. godine', stoji u izvješću.

U izvješću se također navodi da je izbijanje koronavirusa poremetilo to tržište jer su međunarodna putovanja bila ozbiljno ograničena. Potražnja za kokainom je pala jer su noćni klubovi i barovi zatvoreni tijekom pandemije.

Međutim najnoviji podaci pokazuju da je ovaj pad imao mali utjecaj na dugoročne trendove. Globalna ponuda kokaina je na rekordnoj razini, ističe se.

U Velikoj Britaniji, piše u izvješću, došlo je do 'značajnog porasta' zapljena kokaina poslanog 'brzim paketima i poštanskim putem'. Policijsko presretanje pošiljki također je u porastu, i to većom brzinom od proizvodnje.

Ostali ključni nalazi iz izvješća:

  • Kolumbija još uvijek dominira rutama krijumčarenja iako su se razvili putevi prema Europi
  • potrošnja u Australiji dosegla je vrhunac sredinom 2020., pala je za 50 posto sljedeće godine i 'umjereno' porasla u posljednjih nekoliko mjeseci 2021.
  • meksičke i balkanske kriminalne skupine približile su se središtu proizvodnje da bi dobile pristup zalihama
  • upotreba crack kokaina u porastu je u nekoliko zapadnoeuropskih zemalja, uključujući Britaniju, Belgiju, Francusku i Španjolsku
  • u Ukrajini se tržište širilo, ali od ruske invazije prošle veljače potražnja je drastično poremećena.