STIŽE PRAVA JESEN

Prognoza Zorana Vakule: Danas i sutra toplo, a onda pripremite topliju odjeću. Moguća i pokoja pahulja snijega

19.10.2018 u 07:15

Bionic
Reading

Do subote se nastavlja ovaj niz većinom suhih i iznadprosječno toplih dana, kao rijetko koji u povijesti mjerenja ovog dijela godine, ponegdje čak i rekordni, koji je potaknuo cvjetanje nekih voćaka, produljio turističku sezonu, a i uštedio nam na grijanju... Od nedjelje slijedi osjetno svježije, osobito do utorka i vjetrovitije razdoblje, tijekom kojeg ponegdje može pasti malo kiše, a u najvišem gorju i zalepršati poneka pahulja snijega. Ništa neobično za ovaj dio listopada, kada i po klimatološkim statistikama počinje hladni dio godine, ali nekima bi, naviknutima na dosadašnju iznimnu toplinu, moglo izgledati i hladnije nego što će uistinu biti. Stoga, ako već niste, do vikenda pripremite topliju odjeću, kaže u vremenskoj prognozi Zoran Vakula

Petak - većinom suho, sunčano i iznadprosječno toplo

U Slavoniji, Baranji i Srijemu slabe kiše i rosulje može biti uglavnom u noći i ujutro, kada će osim oblaka biti i mjestimične magle. Tijekom dana više sunčana vremena nego u četvrtak, uz temperaturu ujutro od 5 do 9 °C, poslijepodne 20 do 22 °C. Iznadprosječno toplo uz više sunčanih sati nego tijekom četvrtak bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Vjerojatnost kiše bit će zanemarivo mala, ali će ponovno biti česta jutarnja magla.

Maglovito će jutro, mjestimice i prijepodne, biti i po gorskim kotlinama, a sumaglica i kratkotrajna magla moguće su i ponegdje u unutrašnjosti Istre i na sjevernom Jadranu. Uz pretežno sunčano vrijeme, uz obalu često umjerenu, uglavnom podno Velebita i jaku buru, na udare i olujnu, temperatura će od jutarnjih 14 do 17 °C, u unutrašnjosti 5 do 10 °C, doći do poslijepodnevnih 23 do 25 °C, u gorju oko 18 °C.

  • +2
Vremenska prognoza Izvor: Screenshot / Autor: DHMZ

I na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije bit će sunčano i relativno toplo, uz buru ujutro te još češću i jaču navečer, a danju ponegdje slabiji maestral, uz more uglavnom malo valovito. Magla je na moru malo vjerojatna, ali će je u unutrašnjosti sigurno ponegdje biti, kao i stabilnog sunčanog i relativno toplog vremena na jugu Hrvatske, gdje je mirno i malo valovito more još mnogima dovoljno toplo za kupanje.

U subotu još relativno toplo pa svježije, vjetrovitije...

I u subotu još relativno toplo, te većinom suho, na kopnu i barem djelomice sunčano, ujutro uz maglu. Gdjekoja kap kiše moguća je uglavnom u gorju. Od nedjelje promjenljivije i svježije, većinom i vjetrovitije, uz mogućnost povremene mjestimične kratkotrajne kiše, a samo u najvišem gorju i poneke snježne pahulje.

Lijepo vrijeme i jesenje boje prirode izmamili su Osječane u šetnju gradom Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

I na Jadranu još u subotu pretežno sunčano, ali uz češću umjerenu buru, na sjevernom dijelu i jaku, s olujnim udarima, a od nedjelje još vjetrovitije, uz olujne udare bure vjerojatno ne samo podno Velebita. Uz prolazno više oblaka kišu će vidjeti samo rijetki, a osvježenje će od nedjelje osjećati svi, ne samo zbog bure, nego i zbog zamjetnog pada temperature koja će nakon niza dana s vrijednostima visokim kao rijetko kada, ponegdje čak i rekordnim, posljednje desetodnevlje listopada biti oko prosjeka, gdjekad čak i malo niža. Ako niste, pripremite topliju odjeću. Uostalom, ovih je dana listopada ionako u većini Hrvatske prosječan nadnevak početka hladnog dijela godine - kada je srednja dnevna temperatura zraka niža od srednje godišnje, prognozira Zoran Vakula na HRT-u.