SVE ČEŠĆI NAPADI NA FAKULTETIMA

Profesoru na glavu izlio kantu boje

20.03.2009 u 19:29

Bionic
Reading

Fizički i verbalni napadi na profesore koji predaju na fakultetima sve su češći. Posljednji se slučaj ovog tjedna dogodio u Zagrebu, kada je mladić izlio kantu boje na glavu profesoru Kursaru

U srijedu, usred dana, nepoznati je mladić u Držićevoj ulici izlio kantu boje boje na glavu profesora Antonija Tončija Kursara s Fakulteta političkih znanosti, pritom povikavši: 'Nećeš mi više rušiti sestru na ispitu!'

Uglavnom stradavaju stroži profesori, među koje spada i Kursar. Ovih je dana još jedna profesorica FPZ-a, za koju dekan Cvrtila kaže da je također 'stroga ali pravedna', dobila prijeteće pismo. Ono je pisano rukom, a u njemu stoji podcrtano upozorenje da ozbiljno razmisli o svojim postupcima prilikom ispitivanja.

Da zagrebački profesori nisu samo meta verbalnih ispada svojih studenata, nego često i fizičke žrtve, potvrđuje dekan Pravnog fakulteta Josip Kregar. Njega je prije nekoliko godina u njegovu kabinetu napao nezadovoljni student koji je četiri godine polagao jednu godinu, te mu nanio teške fizičke ozljede zbog kojih je završio u Traumatološkoj bolnici. Student je zbog napada dobio uvjetnu kaznu.

Zbog napada i prijetnji reagirao je rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš. 'Takvo ponašanje je nedopustivo i ugrožava rad Sveučilišta', kaže Bjeliš pozivajući mjerodavne institucije da zaštite sigurnost i dostojanstvo profesora te im omoguće nesmetan rad, a počinitelje sankcioniraju. Profesorima je poručio da se drže svojih kriterija i ne dopuste zastrašivanja koja mogu ugroziti kvalitetu, piše Slobodna Dalmacija.