RATNI ZLČIN KOD SISKA

Produljen pritvor Milankoviću i Dragi Bošnjaku

19.12.2011 u 17:54

Bionic
Reading

Izvanraspravno vijeće osječkoga Županijskoga suda danas je donijelo rješenje o produljenju pritvora Vladimiru Milankoviću i Dragi Bošnjaku, optuženicima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na sisačkome području 1991. i 1992., izvijestio je danas taj sud

Glasnogovornik suda Miroslav Rožac kazao je za Hinu kako je pritvor, u kojem se nalaze od lipnja, okrivljenicima produljen do izricanja presude zbog posebice teških okolnosti, u kojima su počinjena kaznena djela, za koja ih se tereti, što je predložilo osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO).

U optužnici, koju je pred osječkim Županijskim sudom podignuo osječki ŽDO, 49-godišnjeg Milankovića tereti se da je od srpnja 1991. do lipnja 1992. kao zapovjednik policijskih snaga na širem području Siska i Banovine i kao zamjenik načelnika sisačke Policijske uprave, iako je bio dužan, nije poduzeo ništa da se nezakonita postupanja (nasilni ulasci u kuće i stanove, nezakonite pretrage, ponižavanje i zastrašivanje, fizičko i psihičko zlostavljanje) spriječe, suzbiju i kazne.

Optužen je da je, koristeći se svojim ovlastima, sprječavao poduzimanje potrebnih mjera i radnji nužnih za utvrđivanje neposrednih počinitelja i na taj način odobravao nezakonite radnje sebi podređenih pripadnika navedenih postrojba te ih ohrabrivao da poduzimaju takve radnji. Pritom je i osobno sudjelovao u zlostavljanju i napadima na pojedine civilne osobe te naredio protuzakonita zatvaranja većeg broja civila srpske nacionalnosti, navodi se u optužnici.

Okrivljenog 53-godišnjeg Dragu Bošnjaka tereti se da je s više zasad nepoznatih pripadnika specijalne jedinice policije "Vukovi" sisačke Policijske uprave, radi zastrašivanja i osvete nad građanima Siska srpske nacionalnosti, protivno odredbama međunarodnoga ratnog i humanitarnog prava, organizirao i predvodio skupinu nepoznatih pripadnika navedene postrojbe, s kojima je neovlašteno lišavao slobode, zlostavljao i usmrćivao osobe srpske nacionalnosti.

Dvojici okrivljenika stavlja se na teret da su navedenim kaznenim djelima uzrokovali smrt ukupno 24 civila. Treći okrivljenik u ovome predmetu, tadašnji načelnik sisačke policijske uprave Đuro Brodarac, preminuo je 13. srpnja pa je kazneni postupak protiv njega obustavljen.