MULJATORI IZ VARAŽDINA

Prodavali stanove pod hipotekom, a kupcima ništa nisu govorili

11.05.2012 u 12:33

Bionic
Reading

Zbog prodaje stanova koji su bili opterećeni hipotekama, a da kupcima to nije predočeno niti je kasnije predlagano skidanje hipoteke, varaždinska policija kazneno je prijavila Eduarda Brumena, bivšeg direktora Stanoinga, koji se od veljače nalazi u pritvoru te Ivanku Strmečki, bivšu članicu uprave

Nova kaznena prijava, protiv bivših čelnika varaždinske tvrtke koja je upravljala s gotovo 500 zgrada uglavnom na području Varaždinske županije, podignuta je zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Nakon što je početkom godine prijavljen zbog sumnji da je bliskim osobama prodavao stanove ispod tržišne cijene, odnosno da je neovlašteno koristio pričuvu za podmirivanje troškova poslovanja Stanoinga, čime je tvrtki pribavio korist od 12,2 milijuna kuna, Brumena se sada sumnjiči da prilikom prodaje stanova kupcima nije predočavao kako je nad njima uknjižena hipoteka banke, a to isto nije činila ni Strmečki, sumnja policija.

Hipoteke sa stanova nisu kasnije skidali, pa su kupce onemogućili u daljnjem slobodnom raspolaganju s kupljenom nekretninom. Tako su navedeni Brumen i Strmečki na štetu 16 kupaca stanova pribavili nepripadnu imovinsku korist trgovačkom društvu u iznosu od oko 6,3 milijuna kuna.

Bivši čelnici Stanoinga, kako pojašnjava policija, sklopili su sredinom rujna 2010. ugovor o kreditu s jednom bankom radi dovršetka radova na građevini u izgradnji, a kao garanciju otplate kredita dali su zemljište na kojoj se gradio objekt s 90 stanova i poslovnih prostora. Dovršenu zgradu etažirali su krajem siječnja prošle godine i Stanoing je upisao vlasništvo nad svim stanovima i prostorima, a banka ih je istovremeno opteretila hipotekom.

'Fazom izgrađenosti zgrade, povećavala joj se vrijednost te su time dobili mogućnost skidanja hipoteka sa stanova koji su do tada već prodani raznim kupcima, no isto nisu učinili, već je skidanje hipoteke predlagano i skidano s drugih stanova, većinom poslovnih partnera i stanova u vlasništvu njihovih trgovačkih društava', navela je policija.