stručna sprema

Pročešljali smo diplome: Šesnaest je ministara, no samo je jedan to po zvanju

20.11.2023 u 18:11

Bionic
Reading

Novi ministar obrane Ivan Anušić još uvijek je student na Kineziološkom fakultetu i kao stručni prvostupnik, uz potpredsjednika Vlade Tomu Medveda, ima najnižu stručnu spremu od svih članova Vlade. Mnogi od njih doktori su znanosti iako se bave politikom već godinama, a neki su dio svog obrazovnog puta proveli izvan granica Hrvatske

Za svoje obrazovanje, otkrio je prošli tjedan, novi ministar obrane Ivan Anušić podigao je i kredit, a nakon niza godina studiranja, 2021. konačno je dobio status stručnog prvostupnika na Kineziološkom fakultetu. Iako mu se službeno u imovinskoj kartici navodi da ima višu stručnu spremu i zvanje višeg sportskog trenera sportske rekreacije, Anušić je na tom fakultetu upisao i stručni diplomski studij Izobrazba trenera, no nakon izbora za ministra ipak ga je odlučio zamrznuti.

Pregledavanje imovinskih kartica i biografija ostalih članova Vlade pokazalo se i da je Anušić jedini, barem još kratko vrijeme, aktivni student te jedan od onih s najnižom stručnom spremom.

Sam premijer Andrej Plenković magistar je znanosti i diplomirani pravnik. Još 1993. diplomirao je pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a 2002. na istom je fakultetu magistrirao međunarodno i privatno pravo. Iste godine položio je i pravosudni ispit, a može se pohvaliti i time da je 1999. položio ispit za diplomatskog savjetnika na Diplomatskoj akademiji.

Poput Anušića, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved također je stručni prvostupnik te ima zvanje poslovnog ekonomista. Medved je 2008. završio Visoku poslovnu školu za poslovanje i upravljanje Baltazar Adam Krčelić, no uz to ima i vojno obrazovanje. Prema informacijama iz biografije, Medved ima završenu Zapovjedno-stožernu školu Blago Zadro, smjer operativna i taktička razina planiranja i zapovijedanja. Završio je i smjer strateško i operativno planiranje u Ratnoj školi Ban Josip Jelačić.

Najvišu stručnu spremu od svih potpredsjednika Vlade ima ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kao doktor znanosti te magistar politologije. Božinović je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, i to u području međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti. Uz to, navodi u biografiji, završio je program Leaders for the 21st Century na George C. Marshall European Center for Security Studies u Garmisch-Partenkirchenu te program 21st Century Governance Critical Skills for Leading & Sustaining Innovative Organization na Harvard Kennedy School Executive Education.

Na doktorskom studiju je i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, no doktorat još nije završio. Doktorski studij na Pomorskom fakultetu u Rijeci upisao je još 2008. Po zvanju je Butković diplomirani inženjer pomorskog prometa, a završio je Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci, smjer nautika.

Diplomirani inženjer, ali geodezije, je i potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić. Diplomu inženjera geodezije Bačić je dobio 1982. nakon studija na Geodetskom fakultetu u Zagrebu.

Spremu magistre ima potpredsjednica Vlade bez portfelja Anja Šimpraga, po zvanju inženjerka agronomije. Šimpraga je početkom 2000-ih studirala na Veleučilištu Marko Marulić u Kninu te je dobila status prvostupnice prehrambene tehnologije. Prema biografiji, od 2010. do 2012. studirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu te je dobila diplomu agronoma.

  • +13
Vlada RH Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

'Zvanje: ministar', tako je u svojoj imovinskoj kartici napisao ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Naravno, njegova biografija pokazala je da po zvanju ipak nije ministar te da ima spremu doktora znanosti. Šef diplomacije iza sebe ima diplomu Poljoprivrednog fakulteta u Zagrebu iz 1982., kojom je postao diplomirani agrarni ekonomist. Također, ima završen poslijediplomski studij na području međunarodnih odnosa, kao i obranjenu doktorsku disertaciju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Na istom je fakultetu 2010. izabran u znanstveno zvanje znanstvenog suradnika. Biografija otkriva da je Grlić Radman, prije nego se počeo baviti diplomacijom, završio i studij menadžmenta na Institut für Kaderschule u švicarskom Bernu.

Titulu doktora znanosti ima i ministar financija Marko Primorac, a on je pak u imovinskoj kartici napisao da je po zvanju izvanredni profesor. Primorac je, otkriva biografija, završio studij poslovne ekonomije na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, a na njemu je i magistrirao i doktorirao. Doista još uvijek radi kao izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu, i to na Katedri za financije. U svojem obrazovnom putu navodi i institucije izvan granica Hrvatske, poput National University of Singapore u Singapuru, Bocconi Factory (ljetna škola ekonomije i financija) na Università Bocconi u talijanskom Milanu te AIPES (American Institute on Political and Economic Systems), Georgetown University u češkom Pragu.

Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica diplomirani je pravnik, a 2008. završio je splitski Pravni fakultet. Iako se to ne navodi u imovinskoj kartici, Malenica je i doktor znanosti. Naime 2020. je obranio doktorsku disertaciju s naslovom 'Izvršenje upravno-sudskih odluka u hrvatskom poredbenom pravu' na zagrebačkom Pravnom fakultetu.

Magistra znanosti i diplomirana ekonomistica s diplomom zagrebačkog Ekonomskog fakulteta je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. U svojoj biografiji navodi da, između ostalog, ima položen državni stručni ispit u Ministarstvu uprave, ispit za ovlaštenog investicijskog savjetnika u HANFA-i, kao i certifikat za javnu nabavu, koji izdaje Ministarstvo gospodarstva. Uz to, Vučković je od 2016. sudski vještak za financije i računovodstvo.

Na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu studirao je i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Šime Erlić te ima diplomu ekonomista. Uz to, sveučilišni je specijalist jer na Ekonomskom fakultetu ima završen poslijediplomski specijalistički studij ekonomije – Lokalni ekonomski razvoj, s temom 'Uloga strateškog planiranja u lokalnom razvoju na primjeru Zadarske županije'.

U redove ekonomista ubraja se i ministar gospodarstva Davor Filipović te je, kao i ministar Primorac, izvanredni profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, i to na Katedri za organizaciju i menadžment. Njegovo obrazovanje spominjalo se još 2021., kada je bio HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba. Poznato je da se Filipović bavio košarkom te je dobio sportsku stipendiju na Fairleigh Dickinson University u američkom New Jerseyju. Ondje je i završio četiri semestra Business Managementa. Nakon povratka u Hrvatsku upisao je Ekonomski fakultet u Splitu te je završio diplomski sveučilišni studij poslovne ekonomije. Na istom fakultetu je obranio i specijalistički poslijediplomski rad 'Odnos eksterne revizije i nadzornog odbora u korporativnom upravljanju', a 2011. brani doktorsku disertaciju 'Modeliranje egzogenih i endogenih varijabli organizacije za uspješno preuzimanje poduzeća' na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Filipović je također bio stipendist Andronico Lukšić Fellowship na Harvard Kennedy School – John F. Kennedy School of Government, Executive Education: Art and Practice of Leadership Development.

Zagrebački Fakultet prometnih znanosti mjesto je na kojem je diplomirala, magistrirala i doktorirala ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. Akademsko zvanje doktora tehničkih znanosti stekla je 2009. obranivši doktorsku disertaciju pod naslovom 'Identifikacija relevantnih kriterija za definiranje mreže intermodalnih terminala'. Brnjac je uz to redovna profesorica na zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti, a predaje i na Sveučilištu Sjever.

  • +4
Izjava Andreja Plenkovića Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić diplomirani je profesor hrvatskog jezika, književnosti i povijesti. Diplomirao je 2008. godine na zagrebačkom Filozofskom fakultetu te je nakon studija, prije ulaska u politiku, nekoliko godina radio kao učitelj hrvatskog jezika u osnovnim školama u Novskoj i Lipiku.

Za ministra zdravstva Vilija Beroša od ranije se zna da je neurokirurg. Diplomirao je 1989. na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, a 1998. položio je specijalistički ispit iz područja neurokirurgije u Klinici za neurokirurgiju Kliničke bolnice Sestre milosrdnice. No unatoč zdravstvenoj karijeri, Beroš se nastavio obrazovati, a 2006. doktorirao je na poslijediplomskom doktorskom studiju na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, i to iz područja molekularne biologije. Niz godina Beroš je radio u Kliničkoj bolnici Sestre milosrdnice, a bio je i izvanredni profesor u znanstvenom području biomedicinskih znanosti na zagrebačkom Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu.

S nekoliko diploma može se pohvaliti ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Na Muzičkoj akademiji Obuljen Koržinek 1992. diplomirala je violinu, a četiri godine kasnije diplomirala je i francuski jezik i komparativnu književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu te ima zvanje profesorice francuskog jezika i književnosti. Uz to, Obuljen Koržinek je doktorica društvenih znanosti - 2004. magistrirala je politologiju, smjer Komparativna politika, na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, a na istom fakultetu 2013. obranila je doktorsku disertaciju na temu 'Promjene opsega nacionalnih kulturnih politika pod utjecajem međunarodnih integracijskih procesa'.

Iako se već godinama bavi obrazovanjem i znanošću te je niz godina radio ili u Ministarstvu obrazovanja ili u Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada, ministar Radovan Fuchs po zvanju je doktor toksikologije i farmakologije. Diplomirao je još davne 1978. na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, a 1985. magistrirao na zagrebačkom PMF-u iz područja biomedicine. Doktorirao je 1988. godine u Biomedicinskom centru Sveučilišta u Uppsali u Švedskoj, a disertacija koju je obranio bila je iz područja toksikologije i farmakologije. Za vrijeme doktorata tamo je radio i kao znanstveni asistent.