preopterećenje

Problemi s letovima: Stiglo upozorenje kontrolora, osvrnuli se i na Zagreb

03.07.2023 u 13:15

Bionic
Reading

Europski zračni prostor ovog ljeta bit će preopterećen, upozoravaju iz Eurocontrola, organizacije za sigurnost zračne plovidbe koja upravlja njime. Diljem Europe u sljedećih osam tjedana svakodnevno se očekuje 33.000 letova, što je za ovaj dio godine za osam posto više nego lani. Među problematičnim područjima nalazi se i Zagreb

Putnike koji u skorije vrijeme namjeravaju putovati zrakoplovom u Europi na aerodromima očekuju gužve i potencijalno sati čekanja. Iz Eurocontrola, koji nadzire europski zračni promet, najavili su veliko preopterećenje zračnog prostora u mnogim važnim regijama poput Reimsa i Marseillesa u Francuskoj te u Ateni i Budimpešti. Slično se očekuje u Londonu, Barceloni, Bruxellesu, Nikoziji, Varšavi, ali i u Zagrebu, posebice petkom i vikendom, piše The Times.

U spomenutim regijama moguća su kašnjenja, ali neki zrakoplovi bit će prisiljeni letjeti dužim rutama kako bi izbjegli gužve u zračnom prometu.

Šef Eurocontrola Raul Medina ističe da je ovo ljeto izazovno zbog vojnih aktivnosti i rata u Ukrajini, uslijed čega je u Europi za 20 posto manje dostupnog zračnog prometa. Letova je na dnevnoj razini zapravo manje nego 2019., kada ih je u lipnju zabilježeno 37.228, no velik je problem i manji broj kontrolora zračnog prometa, a usto prijete mnogi štrajkovi.

Willie Walsh, čelnik Međunarodne udruge zračnog prometa, rekao je prošlog mjeseca da su zrakoplovne kompanije ozbiljno zabrinute zbog kontrole zračnog prometa i da je u lipnju zabilježeno neočekivano puno smetnji.

'Imamo kaotičnu situaciju s gotovo svakodnevnim štrajkovima kontrolora zračnog prometa, što ne ometa promet samo u Francuskoj, već diljem Europe, jer prisiljava avioprijevoznike da preusmjeravaju rute u druge zemlje', dodao je Walsh.

  • +42
Vrućina i turisti u Puli Izvor: Cropix / Autor: Dusko Marusic

Najveća prijetnja ljetnom zračnom prometu su pritom štrajkovi kontrolora u Francuskoj. Letovi na kratkim relacijama iz Velike Britanije i Španjolske njima bi mogli biti najviše pogođeni jer službenici u Francuskoj prednost daju polascima iz njihove države te dugim letovima. Zbog toga dolazi do masovnih otkazivanja kraćih letova iznad Francuske, a koji ne slijeću u tu zemlju.