ISTRAŽIVANJE

Problem korupcije leži u našem mentalitetu

10.12.2013 u 11:29

Bionic
Reading

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, nevladina udruga Kultura i etika predstavila je brošuru '725 godina Vinodolskog zakonika – 725 godina borbe protiv korupcije u Hrvatskoj'

'Za ovaj projekt odabran je prikaz, odnosno analiza protukorupcijskih odredbi u Vinodolskom zakoniku te najznačajnijim srednjovjekovnim statutima - Zadarskom, Splitskom i Dubrovačkom. Osnovna nam je želja da se podsjeti na značajnu obljetnicu Vinodolskog zakonika i pokaže da je već prije više od sedam stoljeća na ovim prostorima počelo sustavno suzbijanje korupcije', rekla je predsjednica udruge Kultura i etika Nina Ožegović.

Antun Zorislav Petrović, član Upravnog odbora Transparency Internationala u Hrvatskoj, predstavio je i rezultate ankete provedene na uzorku od 1.300 osoba kojom se imalo utvrditi percepciju građana o utjecaju korupcije na razvoj Hrvatske.

'Rezultati su prilično očekivani i pokazuju da su građani itekako senzibilizirani na značaj problema korupcije. Postavili smo dva pitanja. U prvom, 'Prema Vašem mišljenju, u kojoj mjeri korupcija utječe na razvoj Hrvatske?', čak 61 posto ispitanika je odgovorilo kako smatra da korupcija ima izuzetno velik utjecaj. Na drugo pitanje - 'Koji je korijen ovog problema, odnosno zbog čega je korupcija toliki problem u Hrvatskoj?', čak trećina ispitanih odgovorila je kako je problem u mentalitetu naših ljudi', upozorio je Petrović.