NA PODRUČJU VARAŽDINA

Privedeno sedam liječnika zbog sumnjivih abortusa!

19.10.2010 u 14:19

Bionic
Reading

Protiv sedmorice liječnika, koji su privedeni na policiju, a njihovi stanovi se pretražuju, provodi se kriminalističko istraživanje zbog osnovane sumnje da su počinili više od sto kaznenih djela, uglavnom povezanih s prekidima neželjenih trudnoća

Nakon dosad poduzetnih radnji u sklopu akcije Ordinacija, policijskih službenika PU varaždinske, kao i nadležnog državnog odvjetništva, osnovano se sumnja da su počinili ukupno 101 kazneno djelo, a od toga 58 kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, 13 kaznenih djela poticanja na izvršenje zlouporabe položaja i ovlasti, 29 kaznenih djela krivotvorenja službene isprave te jedno kazneno djelo protupravnog prekida trudnoće.

Navedena kaznena djela, kako su izvijestili iz PU varaždisnke, počinila su petorica liječnika s područja Varaždina, jedan s područja Koprivnice i jedan s područja Bjelovara, i to tako da su kao liječnici-specijalisti zloupotrijebili svoj položaj, a s ciljem stjecanja protupravne i nepripadajuće imovinske koristi.

'Obavljali su prekide urednih, a neželjenih trudnoća te su za takve zahvate naplaćivali novčane iznose između 1.000 i 2.500 kuna, a taj novac zadržavali su za sebe. Nakon toga su u liječničkoj dokumentaciji lažno prikazivali obavljene zahvate kao medicinski opravdane zbog navodne patološke trudnoće, fakturirajući ih i naplaćujući od HZZO-a, oštetivši time HZZO', izvijestili su iz Ravnateljstva policije, dodajući da je jedan od njih za svoje nazočenje porođajima zahtijevao od rodilja po 500 eura.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, koje se očekuje u srijedu, osumnjičeni liječnici bit će dovedeni u Istražni centar Županijskog suda u Varaždinu.

Bez obzira na kriminalističko istraživanje koje je u tijeku, varaždinske Opće bolnice će funkcionirati, ističe varaždinski župan Predrag Štromar povodom privođenja više liječnika-specijalista varaždinske ginekologije u sklopu operativne akcije Ordinacija varaždinske policije.

'Naša bolnica, odnosno ginekologija pružat će normalno sve usluge pacijenticama neovisno o aktualnim i budućim događanjima vezanim uz privođenje liječnika za koje će se naći zamjena. U to me uvjerava ravnatelj bolnice Dubravko Tršinski', veli župan Varaždinske županije koja imenuje članove upravnog vijeća zdravstvenih ustanova na svom području.

Međutim, da su prilike u varaždinskoj Općoj bolnici odjednom postale itekako ozbiljne, govori hitno sazivanje sjednice Upravnog vijeća na kojoj su, uz ostalo, razmatrana nova kadrovska rješenja. O tome će biti riječ i na sjednici Stručnog vijeća koja je hitno zakazana za srijedu, što ne čudi jer je varaždinska ginekologija ostala bez polovice ginekologa. Na koje razdoblje, znat će se već sutra kada će osumnjičeni biti privedeni na istražni odjel varaždinskog Županijskog suda.