BIVŠI ŠEF METEOR GRUPE

Priveden kralj hrvatskog javno-privatnog partnerstva

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 14.09.2012 14:42
  • Objavljeno 14.09.2012 u 13:38
Duško Paripović

Duško Paripović

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Duško Paripović, bivši direktor propale varaždinske Meteor grupe, jednog od nekada najvećih graditeljskih poduzeća sjeverozapadne Hrvatske koje je dobilo gotovo sve poslove obnove školskih objekata u Varaždinskoj županiji po modelu javno-privatnog partnerstva vrijedne više stotina milijuna kuna, priveden je oko podneva u zgradu varaždinskog pravosuđa

Sat prije toga iz PU varaždinske izvijestili su da su policijski službenici dovršili dio kriminalističkog istraživanja nad 52-godišnjakom koji se sumnjiči zbog više kaznenih djela u gospodarskom poslovanju.

Da bi sebi i drugom, povezanom trgovačkom društvu pribavio znatnu imovinsku korist, sumnja se da je kao odgovorna osoba prvog poduzeća, odnosno Meteor grupe, od početka studenog 2011. godine do veljače ove godine sklopio više ugovora o kupoprodaji nekretnina kojima je to trgovačko društvo koje je vodio prodalo više nekretnina njemu osobno te drugom trgovačkom društvu. U ugovorima je naime određivao kupoprodajne cijene u iznosima za koje je znao da su znatno niže od cijena za koje ih je prvo trgovačko društvo steklo, ali i niže od njihove tržišne vrijednosti. Međutim ni ugovorene iznose nije plaćao, već ih je prebijao tako da je za iznos ugovorene cijene smanjivao svoje potraživanje od Meteor grupe koje je imao s osnova pozajmica danih tom poduzeću. Tako je ostvarena, kako sumnja policija, protupravna imovinska korist od oko 5.650.000 kuna.

Osim kupoprodajom nekretnina, sumnja se da je otuđivao imovinu svog trgovačkog društva, čime je stvorio trošak u iznosu od oko 18.000.000 kuna.

Uz to, sumnja se da je kao odgovorna osoba trgovačkog društva počinio više prijevara u gospodarskom poslovanju na štetu, prema dosad utvrđenom, barem četiri poduzeća sa sjedištem u Varaždinu, Kastvu i Zagrebu. Naime, kako navodi policija, od ovlaštenih osoba u tim tvrtkama naručio je robu i usluge koje, prema naprijed stvorenoj namjeri, nije platio. Time je na njihovu štetu pribavio protupravnu imovinsku korist od oko 3.920.000 kuna, sumnja policija.

Također, postoji sumnja da je u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi za svoje trgovačko društvo, pri izvršavanju obveza prema proračunu i fondovima Republike Hrvatske, uskratio pripadajuća sredstva u iznosu od oko 15.100.000 kuna.

Uz kaznenu prijavu za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, prijevara u gospodarskom poslovanju, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku PU varaždinske čiji službenici nastavljaju daljnje kriminalističko istraživanje s obzirom da postoji više prijava za dosad neutvrđena kaznena djela, odnosno stečene sumnje da postoje i druga neprijavljena kaznena djela.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi