prognoza

Dolaze nove vrućine, a onda preokret sa žutom kišom

17.08.2022 u 06:34

Bionic
Reading

Pretežno sunčano i vruće, vrijeme je u srijedu. Uz umjeren i jak razvoj oblaka ponekog lokalnog pljuska može biti poslijepodne u unutrašnjosti Istre te u Gorskom kotaru.

Ujutro je ponegdje u unutrašnjosti moguća kratkotrajna magla, uglavnom po kotlinama Gorskog kotara i Like. Vjetar većinom slab, mjestimice umjeren jugozapadni, na sjevernom Jadranu i jugoistočni, a na jugu navečer sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 29 do 34 °C, prognozira Državni hidrometeorološki zavod.

  • +2
Turisti u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos

U četvrtak pretežno sunčano i vruće, u unutrašnjosti ponegdje i vrlo vruće. Prema kraju dana sa zapada jače naoblačenje, navečer i u noći uglavnom na sjevernom Jadranu kiša i grmljavina, lokalno moguće i izraženiji pljuskovi. Vjetar slab i umjeren jugozapadni i južni, na Jadranu i jugo.

Najniža jutarnja temperatura od 15 do 20, u gorju malo niža, a na Jadranu između 20 i 25 °C. Najviša dnevna uglavnom od 30 do 35 °C, ponegdje u unutrašnjosti malo viša.

U petak promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima te povremeno s kišom i grmljavinom, mjestimice i s izraženijim pljuskovima. U subotu u unutrašnjosti umjerena naoblaka, još mjestimice moguće malo kiše ili poneki pljusak. Puhat će u unutrašnjosti slab i umjeren jugozapadnjak, u subotu sjeverozapadnjak, posebice na istoku.

Na Jadranu u četvrtak slabo i umjereno jugo, zatim sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Nakon vrućeg i vrlo vrućeg četvrtka, od petka malo niža temperatura, osobito u unutrašnjosti.

Žuta kiša

Nestabilan zrak s Atlantika prodire nad Francusku i zapadnu Europu te se fronta nestabilnog zraka nalazi zapadno od Alpa. Anticiklona stacionira nad Sibirom i istočnom Europom.

Nad našim krajevima je u prizemlju ujednačeno polje sniženog tlaka, a visinsko strujanje je jugozapadnog smjera i po visini pritječe topli saharski zrak i osim topline donosi i veće količine saharskog pijeska. Kiša koja će nam pasti krajem tjedna bit će, stoga, žute boje pijeska, prenosi N1.