steadfast defender

Pripreme NATO-a na Putinovu invaziju: Britanija šalje 20.000 vojnika na vojnu vježbu

15.01.2024 u 08:43

Bionic
Reading

Britanija će poslati 20.000 vojnika na jednu od najvećih vojnih vježbi NATO-a od hladnog rata gdje bi savez trebao vježbati odvraćanje invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina

Ministar obrane Grant Shapps najavit će raspoređivanje pripadnika kopnene vojske, mornarice i RAF-a na vježbi 31 države diljem Europe tijekom govora u ponedjeljak u Londonu.

Očekuje se da će reći da će doprinos vježbi Steadfast Defender dati “vitalnu ponovnu potvrdu protiv Putinove prijetnje” kao i da zapad stoji na “raskrižju”.

Vježbe će se održati nakon što su ministri najavili još jedan paket pomoći Ukrajini i nakon napada SAD-a i Britanije na hutijevce u Jemenu.

Shapps će iznijeti svoju viziju kako će Ujedinjeno Kraljevstvo odvratiti prijetnje, budući da su saveznici i dalje zabrinuti zbog prijetnje koju predstavlja Putin dok se njegov rat približava drugoj godini.

Oko 16.000 britanskih vojnika s tenkovima, topništvom i helikopterima bit će raspoređeno diljem istočne Europe počevši od sljedećeg mjeseca kao dio vježbe.

Kraljevska mornarica će rasporediti više od 2000 svojih pripadnika s osam ratnih brodova i podmornica, dok će više od 400 marinaca biti poslano u Arktički krug. RAF će koristiti borbene zrakoplove F-35B Lightning i promatračke zrakoplove Poseidon P-8.

Obrambeni izvori rekli su da će vježba biti priprema za invaziju neke države članice NATO-a od bilo kojeg agresora, pri čemu se smatra da glavne prijetnje dolaze od Rusije i od terorizma.