POSJET HRVATSKOJ

Princ od Walesa interesirao se za stanje gospodarstva

14.03.2016 u 19:05

  • +22

Dolazak princa od Walesa i vojvotkinje od Cornwalla u Zračnu luku Zagreb

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Bionic
Reading

Britanski prijestolonasljednik Charles na sastanku s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović osobit je interes pokazao za stanje i mogućnosti hrvatskog gospodarstva u okviru Europske unije, priopćeno je s Pantovčaka

Princ od Walesa i njegova supruga vojvotkinja od Cornwalla počeli su dvodnevni boravak u Hrvatskoj sastankom s predsjednicom države na Pantovčaku.

Kolinda Grabar-Kitarović upoznala je princa od Walesa i vojvotkinju sa svim postignućima koje je Hrvatska ostvarila od njegova posljednjeg posjeta Hrvatskoj prije dvadeset godina.

Princu Charlesu ovo je peti posjet Hrvatskoj, a u razgovoru se prisjetio prvog boravka prije gotovo četrdeset godina te svojih posjeta Dubrovniku, Splitu i Brijunima. Predsjednica je princa i kraljevsku obitelj pozvala da nastave dolaziti te provoditi svoje ljetovanje u Hrvatskoj.

Pošto će Charles i Camilla sutra posjetiti Osijek, Grabar-Kitarović posebno se osvrnula na izniman uspjeh procesa mirne reintegracije, koji je zahtijevao vizionarstvo i hrabrost, te se time potvrdio kao jedan od najuspješnijih mandata UN-a.

Princ od Walesa osobit je interes pokazao za stanje i mogućnosti hrvatskog gospodarstva u okviru Europske unije, a osvrnuvši se na značaj ulaganja u mlade, istaknuo je vrlo uspješni britanski program Chevening stipendija kroz koji je iz Hrvatske stipendirano stotinjak uspješnih polaznika.

Predsjednica Republike organizirat će večeras u svom uredu svečanu večeru u čast princa od Walesa i vojvotkinje od Cornwalla na kojoj će uoči zdravica biti razmijenjeni pokloni.

Prinčevski par se potom u Banskim dvorima sastao s premijerom Tihomirom Oreškovićem i suprugom Sanjom. Razgovaralo se o promoviranju i nastavku građenja dobrih odnosa između građana Hrvatske i Britanije.

Orešković je princu i vojvotkinji pokazao fotografije koje prikazuju posljedice raketiranja Banskih dvora 7. listopada 1991. te dvije ilustrirane knjige (Catalogue of Peace and War i Lettere a nessuno) s fotografijama kulturnog bogatstva prije rata i ratnim svjedočanstvima te slikama kulturne baštine razorene tijekom rata u Hrvatskoj.

U dvorištu Banskih dvora, visoki su gosti razgledali ploču s oznakom mjesta udara rakete koja je izravno pogodila palaču, a direktor Hrvatskog restauratorskog zavoda Mario Braun upoznao ih je s obnovom u raketiranju oštećenog dijela zgrade Banskih dvora, kaže se u priopćenju vlade.

Princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla sudjelovali su i na obilježavanju 400. godišnjice smrti Williama Shakespearea u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), pogledali prigodne nastupe i s kazališnog se baklona divili zagrebačkoj arhitekturi.

Princ Charles, kao veliki ljubitelj kulturne baštine, izrazio je želju da se u program uključi i posjet HNK-u za koji mu je njegov osobni savjetnik rekao da je to "kultna zgrada". Program obilježavanja godišnjice Shakespearove smrti nije bila jedina svrha posjeta kazalištu nego se kroz taj projekt suradnje British Councila i Hrvatskog narodnog kazališta također želi promovirati sve ono što radi HNK pritom njegujući i hrvatsku kulturnu baštinu.

Nakon što su ih dočekala djeca iz SOS sela Lekenik koja su vojvotkinji Camilli poklonila buket cvijeća i svilenu maramu, a princu kućicu koja je simbol SOS sela, par je osim presjeka repertoara nacionalne kazališne kuće pogledao kratku školsku predstavu u povodu godišnjice Shakespearove smrti i njegovog doprinosa svjetskoj drami i jeziku, kulturi, te ostalim segmentima društva.

Princ je dodijelio nagradu Gimnaziji Županja koja je pobijedila u natjecanju British Councila "Shakespeare u školama" izvedbom scene iz Romea i Julije. Nagradu je dobio i Actors Studio, zagrebačka škola za učenje engleskog kroz glumu, koji je izveo predstavu "Doing Shakespeare".

U presjeku reportoara HNK princ i vojvotkinja su poslušali ariju Figara iz Seviljskog brijača, scenu iz predstave Građanin plemić, ariju Don Bartola iz Figarovog pira, isječak iz pretpremijere Romea i Julije francuskog koreografa Patricea Barta te kolo iz Gotovčevog Ere s onoga svijeta.