SKANDAL U OSIJEKU

Primili mađarske neonaciste u Prosvjetno-kulturnom centru

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 08.06.2011 11:15
  • Objavljeno 08.06.2011 u 10:24
mađarska garda

mađarska garda

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa

Vodstvo Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (DZMH) u nedjelju, 29. svibnja, u Osijeku je ugostilo trojicu pripadnika mađarske neonacističke stranke Jobbik u prostorima Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u vlasništvu Republike Hrvatske, saznaje tportal

Parlamentarac ekstremističkog Jobbika István Szávay s dvojicom suradnika raspitivao se o načinima pomoći DZMH-u, udruzi čiji se članovi kandidiraju na manjinskim, lokalnim i općim izborima u Hrvatskoj. Predsjednik DZMH-a Sándor Jakab potužio se Szávayu na odluke mađarske državne zaklade od koje udruga očekuje financijsku pomoć i izrazio nadu u uspješnu suradnju s Jobbikom.

Kruno Kartus

Kruno Kartus

Izvor: tportal.hr / Autor: Kruno Kartus

Predstavnici Jobbika u Osijeku

Susret se dogodio neposredno pred Trianonski memorijalni marš – ultradesničarsku paradu održanu u subotu u Budimpešti, na kojoj je oko tisuću radikala tražilo ukidanje sporazuma iz 1920. godine donesenog između savezničkih sila i Mađarske. Prosvjed je karakterizirala militantna scenografija, prosvjednici u novim maskirnim uniformama, vojni kamioni i natpis 'Pravda za Mađarsku', a organizirao ga je Pokret mladih za 64 pokrajine, s kojim je Jobbik povezan.

Zbog veze s organizacijama poput paramilicije Nacionalne garde liberalni političar Gabor Fodor sredinom 2009. godine Jobbik je označio kao neonacističku stranku nakon što su njihovi članovi s Nacionalnom gardom paradirali ispred njemačke ambasade u Budimpešti tražeći 'okončanje doktrine Holokausta'.

Ukidanje Trianonskog sporazuma jedno je od središnjih tema Jobbikova programa, a njihovi pripadnici u tome su sve glasniji, ohrabreni prošlogodišnjim uspjehom na parlamentarnim izborima kada su osvojili 16,7 posto glasova. Jobbik tvrdi da je Mađarskoj nanesena povijesna nepravda jer su joj tim sporazumom nakon Prvog svjetskog rata oduzete dvije trećine teritorija i pripojene Austriji, Čehoslovačkoj, Srbiji, Hrvatskoj i Rumunjskoj. Iz tog razloga putanja prosvjedne povorke redovno prolazi pored ambasada ovih zemalja. Otete dijelove mađarskog teritorija Jobbik prikazuje na zemljopisnoj karti na svojim web stranicama gdje je vidljivo da svojataju polovicu područja Republike Hrvatske.

O osječkom susretu izvijestile su i manjinske novine DZMH-a Huncro, gdje se navodi da je delegacija Jobbika obišla sve 'povijesne mađarske pokrajine', a sada i 'Dravski trokut' gdje je boravila tri dana. István Szávay susreo se s predsjednicima lokalnih mađarskih udruga mladeži, od djece vrtićke dobi do maturanata u Prosvjetno-kulturnom centru, te je posjetio u Domovinskom ratu srušena dva mađarska sela, Korođ i Laslovo.

Obučen u crno odijelo, István Szávay izgledao je mnogo urednije nego na lanjskim fotografijama, na kojima je prikazan u potpuno pijanom stanju i sa spolovilom u rukama.

Kruno Kartus

Kruno Kartus

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Na karti se vidi koje dijelove Hrvatske Jobbik smatra mađarskimaRavnatelj centra Bandi Kučera potvrdio je tportalu da je radikalima dozvolio ulazak u prostorije. 'Radi se o parlamentarnoj stranci u Mađarskoj, a DZMH nas je zamolio da im omogućimo susret u našem centru', rekao je Kučera. Ističe da je to iznimka, jer je od svog imenovanja 2008. godine u prostorima centra zabranio rad političkim organizacijama.

O idejama stranke čiji predsjednik Gábor Vona govori o 'ustavu baziranom na doktrini Svete krune', zapravo ukidanju parlamentarne demokracije, predsjednik DZMH-a Sándor Jakab tvrdi da ih ne treba shvaćati ozbiljno. Primio ih je, kaže, samo zato što je Jobbik parlamentarna stranka, a DZMH ima obavezu suradnje s mađarskim institucijama. Pored njega na sastanku su bili Kristijan Palinkaš, tajnik DZMH-a te Janoš Andoči i Kristina Krijak, potpredsjednici udruge.

Udruga DZMH jedna je od dvije mađarske političke opcije, a trenutno sudjeluje u vlasti u Općini Bilje u Baranji. Vrlo dobro je povezana s mađarskom vladom pa je u siječnju odabrana kao jedini partner za provedbu stjecanja mađarskog državljanstva Mađara u Hrvatskoj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!