obustava letova

Prijevoznici prizemljuju Boeingove zrakoplove tipa 737 Max 8 nakon nove nesreće

11.03.2019 u 15:09

Bionic
Reading

Nekoliko zrakoplovnih kompanija povuklo je iz prometa zrakoplove Boeing 737 Max 8 nakon pada zrakoplova Ethiopian Airlinesa u kojem je život izgubilo 157 ljudi, izvijestili su u ponedjeljak britanski mediji

Zrakoplov se srušio u nedjelju nekoliko minuta nakon polijetanja. To je drugi pad tog tipa zrakoplova u pet mjeseci, primjećuje BBC.

Kineski i indonezijski regulatori naredili su prijevoznicima da obustave letove koji se izvode tim modelom zrakoplova. Ethiopian Airlines i Cayman Airways također su prizemljili svoje letjelice Boeing 737 Max 8.

Stručnjaci upozoravaju da je prerano za pouzdane ocjene o uzroku nesreće Ethiopian Airlinesa, ali isti model zrakoplova srušio se i u listopadu prošle godine na letu indonezijskog Lion Aira. I tom je prilikom zrakoplov naglo izgubio na visini neposredno nakon polijetanja a u nesreći je stradalo 189 ljudi.

'S obzirom da su u obje nesreće pali novoisporučeni zrakoplovi Boeing 737 Max 8 i da su se dogodile u fazi polijetanja, postoji određeni stupanj sličnosti', stoji u priopćenju Kineske uprave za civilno zrakoplovstvo.

Te su Boeingove zrakoplove tako prizemljili Air China, China Eastern Airlines, Kunming Airlines i China Southern Airlines. U Kini je u prometu više od 90 zrakoplova tipa Boeing 737 Max 8.

Indonezijsko ministarstvo prometa najavilo je za sutra inspekcije na jednom zrakoplovu prijevoznika Garuda Indonesia i na deset zrakoplova Lion Aira. Zrakoplovi bi bili prizemljeni sve dok ih ne odobre sigurnosni regulatori.

Taj model zrakoplova u komercijalnoj je uporabi od 2017. godine.

Iz Boeinga su izvijestili da su 'duboko ražalošćeni' zbog nesreće, dodajući da šalju tim koji će pružiti tehničku pomoć u istrazi.

Istragu će voditi etiopijske vlasti u koordinaciji s timovima stručnjaka iz Boeinga i američkog Nacionalnog odbora za sigurnost prometa, napominje BBC.

Iz indijske su vlade u međuvremenu priopćili da analiziraju situaciju s regulatorima. Boeing 737 Max 8 sastavni je dio flote Jet Airwaysa i SpiceJeta koji nisu komentirali novu nesreću.

Prema Boeingovoj internetskoj stranici, zrakoplovi 737 Max 8 isporučeni su 16 zrakoplovnih tvrtki. TUI grupa ima ih 15, a priopćila je da je u bliskom kontaktu s proizvođačem i da ih ne planira prizemljiti.

Glasnogovornik tvrtke Flydubai izjavio je pak za Reuters kako 'prate situaciju'.

Zrakoplovna kompanija Norwegian Airlines ima 18 zrakoplova Boeing 737 Max 8 koji uglavnom lete na relaciji Irska-SAD. Oni su također i dalje u prometu. Direktor leta izjavio je da će slijediti preporuke Boeinga i zrakoplovnih regulatora. Danas će ih letjeti tri, uključujući jedan na relaciji London Gatwick-Helsinki.

I singapurski SilkAir u kontaktu je s Boeingom, a svi njegovi letovi zrakoplovom 737 Max 8 - njih šest - odvijaju se prema unaprijed utvrđenom rasporedu. Isto su naveli i u Air Italyju. Nekoliko sjevernoameričkih zrakoplovnih tvrtki također koristi zrakoplove Boeing 737 Max 8. Poručuju da prate istragu.

Tvrtka Southwest Airlines koristi 34 zrakoplova. Također su u kontaktu s Boeingom a letovi se odvijaju prema planiranom rasporedu. American Airlines i Air Canada imaju u floti po 24 zrakoplova tog modela, dodaje BBC.